A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Egészségügy

2012.12.05. 07:00 Androidus

Kezdjük egy fontos témával. Azt gondolom, hogy 2012-ben egy magát civilizáltnak valló társadalom nem engedheti meg, hogy bárkinek is ne legyen egészségügyi ellátása. Az ellátás tehát kötelező, a kérdés csak a minősége és a finanszírozása. A következőt eszeltem ki.

Kell három szint. Felül van a finanszírozás szintje, alatta az állami platform, és legalul az egészségszolgáltatók állnak. Összeszed valakit a mentő (a mentő a központi adóból jön ki), kérdezés nélkül elindul vele a legközelebbi kórházba. (Útközben ráérnek kideríteni, van-e speciális szerződése, ami plusz ellátásra jogosítja.) Az alap ellátásra biztosan jogosult, mert arra mindenki jogosult. (A sürgősségi beavatkozások az alap ellátás részét képezik.) Ha van extrája, és azt az extrát nem tudja az a kórház, akkor majd később átszállítják.

A kórház elvégzi a dolgát, majd tegyük fel, hogy gyógyultan elbocsátja. Benyújtja az állami platform számára a számlát, amit az azonnal rendez. Az állami platform fogja aztán az illető egészségbiztosítójától lehívni ennek fedezetét. Ha gond van, az az állami platform és az egészségbiztosító között lesz, de a kórház bátran végezheti a dolgát, mert megvan a fedezete.

A finanszírozási szinten versengenek egymással a magáncégek és az állami egészségbiztosító. Persze az is lehet, hogy csak állami egészségbiztosítás lesz, mert az éri meg jobban. Vagy csak magán. Most a tervezet szempontjából ez teljesen nyitott, és ez így van jól.

Az állami platformnak persze több dolga is van, mint hogy közvetíti a pénzeket:
- Meghatározza a szolgáltatási kereteket.
- Kezeli a koncessziókat.
- Ahol szükségesnek látja, létrehoz saját vállalkozást, amely versenyez a piacon a magántőkével.
- Gondoskodik róla, hogy mindenkinek legyen egészségbiztosítása.

A szolgáltatások szintjét lehet az égig emelni, nem ez a lényeg. A lényeg a minimális szint, mert azt nem lehet alulmúlni. A minimális szolgáltatási szintet minden egészségbiztosítási konstrukciónak el kell érnie. Erre kell a független egészségbiztosítóknak ajánlatot tenniük az állampolgárok felé. Az állampolgárok kötelezően választanak az ajánlatok közül (mint most a KGFB). Aki elmulasztja, annak részére az állam kijelöl egyet. (Valószínűleg a legolcsóbbat.) A díjat levonja az apanázsból, mint ahogy az önkéntesen választott biztosítás díjával is ez történik.

A minimális egészségbiztosítási konstrukcióknak tartalmazniuk kell az örökletes betegségek, születési rendellenességek kockázatát, és az érintetteknek egy életen át kell hogy ellátást biztosítsanak.

Kidolgozandó, hogy az egészségbiztosítók hogyan választhatnak ügyfélkört. Nem differenciálhatják a díjat, valamilyen úton-módon olyan ügyfélkörre kell szert tenniük, amely átlagos egészségi adottságú. Ehhez mérőszámmal kell ellátni az egyének egészségi adottságát (nem állapotát! adottságát!), de talán a jelenleg forgalomban lévő kockázati besorolások módszertana átültethető.

Más a helyzet a balesetbiztosítással. Ennek is kötelező egy alapszintje. A kötelező balesetbiztosítás kontójára megy minden, amire az egyénnek ráhatása van. Itt már van differenciálás, és az extrém sportokat űzők bizony többet fognak fizetni. Bonus-malus rendszer van, mint a gépjárműveknél.

A nagykorú, cselekvőképes magyar állampolgárok a saját apanázsukból fizetik a saját maguk és kiskorú gyermekeik biztosítását, a gyámság alatt állókét a gyám, de ha a gyámság oka egészségkárosodás, akkor ők eleve már nem nettó befizetők, mert a komplett ellátásuk a biztosító kötelezettsége. Az árvák biztosítását az árvaellátás kasszájából fedezik. Külföldiek a tartózkodásuk időtartamára külön biztosítást kötelesek kötni, amely megüti az alapszintet. Magyarországon tartózkodási engedélyt nem kaphat olyan ember, akinek többek között nincsen érvényes egészségbiztosítása és balesetbiztosítása. Kiutasítási ok a biztosítási szerződés nem léte, vagy a meg nem fizetése.

Az egészségbiztosítók szerződése egészségi szintet határoz meg és nem konkrét módozatokat, tehát a rendelkezésre álló módszerek közül válogathatnak. Lehet olyan egészségbiztosító, amelyik nagyobb hangsúlyt fektet a természetes gyógymódokra, lehet olyan, amelyik csak a technológiának hisz, és olyan is, amelyik a megelőzésre koncentrál. (Természetesen a választható módszerek mindegyikének az állam által elismertnek kell lennie.) Érdekes abba belegondolni, hogy a biztosító mondjuk ingyen uszodabérletet ad az ügyfeleinek, mert így jobban fog kijönni hosszú távon.

Az alapszintű ellátás meghatározása kényes feladat. Nem szabad, hogy elszaladjon a ló, itt tényleg minimális ellátásról lesz szó, de minden betegségre.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr874931375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása