A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?

2012.12.10. 07:00 Androidus

Nincsen garancia. Minden demokratikus eredményt le lehet bontani idővel, a kérdés csak az, hogy mennyire könnyű. A jelenlegi berendezkedés szerint minden a parlament alá van rendelve, még az elvileg független banki hatáskört is elrondítják a parlament által választott monetáris tanácstagok. A parlament választja a köztársasági elnököt is, ezért a maguk kényére tudják alakítani a viszonyokat most.

Úgy lehet a dolgukat megnehezíteni, hogy előbb alkotmányban rögzített törvényt kelljen módosítaniuk ahhoz, hogy utána belepiszkálhassanak a dolgokba. Az én tervezetemben pont ez szerepel. Az egyes adókasszák és a hozzájuk tartozó hivatalok függetlensége alkotmányban garantált, először azt kell felvezetniük, hogy miért van szükség az alkotmány módosítására. Ha pedig ennek a rendszernek a bevezetésekor szépen el lett mondva a választópolgároknak, hogy az akar tőlük lopni, aki ebbe a lopásgátlós szisztémába bele akar módosítani, akkor a választók talán érzékenyek lesznek erre. Jól felvezetve elég kilátástalan feltételeket lehet teremteni a hatalmat erősítgetni vágyó politikusok számára.

Persze ezen a ponton felmerül a kérdés, hogy egyáltalán ki fogja ezt bevezetni. Nos, a jelenlegi helyzet szerintem kifejezetten alkalmas egy radikálisan előrelépő program számára. A politikusok népszerűsége a béka feneke alatt, és a kormány továbbmegy, szembe a közvéleménnyel. A választók most fogékonyak lennének egy radikális újításra, és könnyebben elfogadnák annak a törvényszerű árnyoldalait is. Ebben a helyzetben elég, ha jön egy tiszta szándékú tömörülés, amelyik keresztülviszi az újításokat. Mire megváltozna a szélirány, már üzemelhetnek az újítások, az emberek megtapasztalhatják az előnyöket is, és elkezdhet az új rendszer saját jogán támogatókat gyűjteni. Amíg létezik olyan politikai erő, amely szívügyének tekinti a rendszer fenntartását, lesz, aki felhívja a figyelmet a hatalomra kerülők próbálkozásaira.

A próbálkozás mindenképpen látványos lesz, mert ha a rendszer elszámolása egyértelmű, akkor lehet egyértelműen publikálni is. Naprakész egyenleget lehet kitenni a webre publikusan, hogy bárki nézegethesse. Minden egyes adókassza számára ezt kötelezővé lehet tenni, és akkor mindjárt lecsökkent a mutyizás lehetősége. Innen visszalépni eléggé látványos lenne.

A rendszer működtetéséhez hozzátartozik a választók tájékoztatása. Azt gondolom, a sógor-tesó-komák által jó pénzért gyártott, a kereskedelmi csatornákkal versenyezni nem képes, nézőközönség nélküli ilyen-olyan sorozatok sugárzása helyett a köztévének a tájékoztatás lenne a dolga. Nem a butítás, a tájékoztatás. Tehát elmondani fehéren-feketén, hogy mi hogyan működik. Volt erre egy bátortalan próbálkozás az előző kormány idejében, én viszont egy egész csatornát szentelnék ennek. Minél több ember gondolja át a dolgokat, annál kevesebb választót lehet megetetni valami ideológiai köntösbe bújtatott maszlaggal. Már csak azért is, mert az ideológiai érzékenység annál magasabb, minél rosszabb a helyzet. Márpedig a kompenzációs rendszerrel becslésem szerint kb. az ország harmada kap garanciát arra, hogy nagy baj már nem lehet. Ha pedig nincs nagy baj, akkor nehezebb lesz a számukra megindokolni, hogy a nagy bajért a cigányok/neonácik/multik/EU/stb. a felelősek, és ennek örve alatt valójában gazdasági indíttatású intézkedéseket hozni.

Nos, ennyivel lehet megnehezíteni a jövőbeni diktátorjelöltek dolgát.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr244949589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kion · http://garmada.net 2012.12.10. 21:21:43

Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hogy mennyi a realitása!

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2012.12.10. 21:45:58

Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy menjen az anyjába az összes politikus, mert csak a vérünket szívják. Ezért szerintem most kifejezetten kedvező a helyzet az anti-politikus kezdeményezéseknek. Nézd csak meg, az E14 egy pillanat alatt mekkorát szakított. Pedig még semmi konkrétumot nem árult el, és a szimpatizánsoknak fogalmuk sem lehet, nem csak egy újabb tülekedő csapat-e a konc körül. Ennyire ki van éhezve a választópolgár bármire, ami más.

Szerintem ez egy olyan helyzet, ami különösen kedvez a radikálisan utópisztikus elképzeléseknek. Durva helyzetre durva válaszok kellenek.

Az aktuális politikai kurzus mindig kitermeli a maga hangadóit, akik azt a látszatot keltik, mintha ők lennének a többség. Most az a látszat, mintha a kutyaütő léhűtők lennének többségben ebben az országban, mert a tisztességes dolgozó emberek, akik helyettük az igát húzzák, csöndben maradnak. De ez változhat. Minél inkább elgaloppozza magát a jelenlegi hatalmi kurzus, annál inkább, és most nagyon igyekeznek elgaloppozni magukat.

Nem tudom, ki vezetné ezt be, én csak egy olyan szisztémán agyalok, amit ha bárki bevezet, az a mostanihoz képest nagyobb garanciát jelent. És bízom benne, hogy lesz valaki.

2013.07.23. 16:22:35

@Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ellentétben, semmiféle valódi garanciát nem tartalmaz.
süti beállítások módosítása