A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Limitált segély?

2012.12.31. 07:00 Androidus

Az apanázs első ránézésre fantasztikus, mert alanyi jogon jár. Második ránézésre már kellemetlen, mert a képhez tartozik az is, hogy több pénzért kunyerbálni állam bácsitól teljesen értelmetlen, mert nem fog adni. Nincs miből. Oké, de mi van, ha valaki bármilyen okból mégis többre szorul rá? Járjuk körül ezt a témát.

Vegyük a munkaképesek esetét először. Több pénzre szorul, mert ott a gyerek, meg minden, és nincs munka. De mi az, hogy nincs munka?? A kicsi munka is munka. A mostani rendszerben nem, mert akkor ugrott a segély, de az apanázs alanyi jogon jár, és akárhány órát sikerül ledolgozni a hónapban, már előbbre van azzal is. És a munkaerőpiac tárt karokkal fogadja, mert vállalkozni könnyű, dolgozni pedig nem muszáj. Aki munkaképes, és akar dolgozni, az fog találni munkát.

Ha valaki nem munkaképes, annak pedig meg kell nézni az okát. Vagy baleset, vagy született rendellenesség lehet, a baleset- illetve egészségbiztosítás hivatottak fedezni a plusz költségeket. Neki is megvan a szükséges többlet bevétele.

Persze, nem vagyunk mindenhatóak, elképzelhető, hogy valamely eset kimarad. Elképzelhető, hogy valakinek tényleg kevés az apanázs, és nem kap többet. Az állam nem ad plusz pénzt, de vegyük észre, hogy ez a korlát csak az adófizetők pénzére vonatkozik. Csak az nem fair, hogy bárkinek a befizetett adóját vegyes célra költsük, de más pénzek áramlását semmi nem akadályozza. Ott van a nemzeti adománygyűjtő, az alapítványok szabadon gyűjthetnek az állam által nem finanszírozott célokra pénzt. A törvényhozók figyelemmel kísérhetik az adományok áramlását, és onnan ötleteket is meríthetnek. Ha felbukkan egy jellemzően finanszírozatlan terület, felállíthatnak erre a célra egy adókasszát, amely onnantól intézményesítve szedi be a pénzeket a megfelelő helyről. Az alapítványok, segélyező egyesületek gyorsan le tudják reagálni a világ változásait, és a nehéztüzérség, az állami apparátus majd idővel utána mozdul. Amit az állami finanszírozás lefed, onnan kivonulhat az egyéni segélyezés, és felszabadulhatnak a forrásai arra, hogy újabb jelenségeket reagáljon le.

süti beállítások módosítása