A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Kereskedelmi kedvezmény kontra hatósági behajtás

2013.01.28. 07:00 Androidus

A cégek a forgalom ösztönzése érdekében mindenféle trükkökkel élnek. Rendelsz egy darab kést a tévéből, adnak mellé másik tizenkettőt INGYEN!!!. Ha van, akit ez boldoggá tesz, hát vegye. Ha bele tudja élni magát, hogy nem annyit ér egy kés, amennyi a kifizetett ár tizenharmad része, az ő baja. Sajnos az ilyen módszerek butítják az embereket, mert minél több helyen harsog az, hogy ingyen ez, ingyen az, annál inkább hajlamosak lesznek az emberek elhinni, hogy dolgokat tényleg lehet ingyen kapni. Ez baj, de nem írhatjuk elő az embereknek, hogy okosak legyenek. Törekedhetünk rá, hogy okosítsuk őket (ahogyan a jelenlegi politika az ellenkezőjére törekszik), de mégis mindig pont olyanok lesznek, amilyenek. Lesz, aki beveszi az ilyen trükköket, és lesz, aki nem.

Természetesen az ilyen módszereket alkalmazó cégeket nem kell félteni. A piaci mechanizmusok működnek, amelyik nem képes megfelelő üzletpolitikát alkalmazni, kirostálódik. Nem kell attól félni, hogy egy cég azért megy tönkre, mert ajándékokkal csalogatja a vevőit. Azoknak az ajándékoknak az árát szépen beszedi a vevőitől. Márpedig a piacon működő cégek közös jellemzője, hogy nem kötelező őket választani. Ha hajlandóak vagyunk megvásárolni a portékájukat annyival drágábban is, hogy abból fussa az ingyen kínált szolgáltatásokra is, akkor az a mi személyes döntésünk volt. Ha egy ilyen cég megél a piacon, az azt jelenti, hogy elegendő vevője döntött önállóan úgy, hogy ilyen árakon is megveszi a portékáját.

Ez a módszer azonban ösztönösen elülteti a fejünkben, hogy az állam is élhet hasonló módszerekkel. Pedig ez nem így van. A különbség a hatósági jogkörben keresendő.

Az állam által nyújtott szolgáltatások forrása nem önálló döntés alapján kifizetett összeg, hanem hatóságilag beszedett adó. Az adófizetőnek nincsen döntési lehetősége, mert hatalmi erővel elveszik tőle azt a pénzt. Ezért minden egyes "ingyen" kínált állami szolgáltatás azt jelenti, hogy annak az árát erőszakkal elvették az adófizetőktől. Ez az, amit nem lenne szabad megtenni. És ez az, aminek a felszámolásáról (többek között) szól ez a koncepció.

Ezért van az, hogy ebben a koncepcióban minden adókassza önállóan gazdálkodik, és az általa beszedett adóról a beszedésekor pontosan megmondja, hogy mire fogja költeni. Az ingyenesség látszatának marketingfogása helyett pedig ott van az apanázs, amiért nem lehet senkinek hálálkodni, nem okoz politikai hasznot, viszont tisztességes és igazságos. És valódi szociális hálót képez, ellentétben a látszat-ingyenességek politikai szempontok alapján összeállított kusza halmazával.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr985047552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása