A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Felfüggesztés

2013.04.04. 14:00 Androidus

Mostanában kering a suspended módszer népszerűsítése a facebookon. Ennek lényege, hogy az ebben a jótékonykodásban együttműködő vendéglátóhelyen kifizetsz plusz adagokat "felfüggesztve", és ezeket az adagokat az oda később betérő hajléktalanok később elfogyaszthatják. A sok megosztásból látszik, milyen lelkes a közönség. Nézzük, mennyire jó a módszer.

A hajléktalannak nem az a fő problémája, hogy nem tud inni egy kávét, enni egy levest, hanem az, hogy ő hajléktalan. A fő probléma megoldásához képest minden csak pótcselekvés. (Szeretnék emlékeztetni, hogy az apanázs-rendszer így (most csettintettem az ujjammal) szünteti meg a hajléktalanságot.) De vegyük figyelembe, hogy ebben a rendszerben a fő probléma megoldása kizárt. Végül is, a kicsi jó tett is jó tett.

Ki az, aki vajon fogékony lesz erre a módszerre? Az, akinek lelkiismeret-furdalása van. Aki úgy érzi, ő jólétben van, simán tud felesleget is megtakarítani, és ez a megtakarítás bőven több, mint ami ahhoz kellene, hogy az a másik ott ne haljon meg. Szeretné ezt a lelkifurdalását valahogy levezetni, ezért kapva kap az alkalmon, ha ki van írva egy vendéglátóhelyen, hogy lehet felfüggesztett ételt/italt venni.

Milyen helyekre jár az, aki viszonylag jól keres? Biztos, hogy nem a talponállókat keresi. Oda fog menni, ahol van felszolgálás, halk zene és jó hangulat.

Ezeken a helyeken nincs büdös.

A hajléktalanok nem tehetnek róla, de normális tisztálkodási lehetőség híján határozott bukéjuk szokott lenni. Tegye fel a kezét, aki egy hajléktalant szeretne a szomszéd asztalhoz a törzshelyén. Én biztos nem.

Most lehet azt mondani, hogy finnyás vagyok, és nem érzek bele az ő problémájukba. Pedig azt gondolom, hogy pont én érzek bele igazán. Azzal ugyanis a hajléktalannak nem lesz jobb, ha én sugárban hányok a kedvenc kávézómban, majd oda még egyszer be nem teszem a lábam. Egyébként pedig épp most terveztem meg azt a rendszert, ami egyszer s mindenkorra megszünteti a hajléktalanságot.

A vendéglátósok pedig gyaníthatóan hajszálpontosan ismerik közönségük mentalitását. Valószínűleg az föl sem merül, hogy oda hajléktalan betegye a lábát bármikor is. Ha tényleg belevágnak ebbe a jótékonykodásba, a rászorulókat hátul, a moslékos edények mellett fogják kiszolgálni. Ha belevágnak, és ha kiszolgálják őket.

Emlékszünk még ugye a torkos csütörtök magyaros megvalósítására, amikor is az élelmes vendéglősök készítenek aznapra dupla áras étlapot, hogy aztán abból gálánsan 50%-ot engedjenek? Mindenki tippelhet, hogy ha a vendéglős jóindulatára van bízva, az előre kifizetett adagokból hány fog eljutni a hajléktalanokhoz. Ha eljut egyáltalán.

De gyaníthatóan ez az adakozókat kevéssé fogja érdekelni. Ők a saját lelkiismeretüket már megnyugtatták, a hajléktalan pedig megdögölhet. Csak ők ne tudjanak róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr765193743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása