A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Utcaseprés!

2013.04.04. 07:00 Androidus

A városi adóknál igyekeztem mindent felsorolni, mégis sikerült kihagyni a takarítást, ami pedig nem kicsit fontos.

A szemét dolga egyértelmű, mert rendezi a termékdíj. Nem fog autóroncs állni közterületen, nem lesz szemétlerakó a grundon, papírkupac a kapualjban. Nem azért, mert mindenki felelősebb lesz, nem, az nem elvárható. Azért nem lesz, mert az erre szakosodottak versenyezni fognak azért, hogy elszállíthassák, ugyanis a minden termék árába beillesztett termékdíj gondoskodik erről.

A hézag ott jön, amikor gyakorlatilag mérhetetlen mennyiségű, illetve nem emberi eredetű szennyeződéssel találkozunk.

A város be tud mocskolódni. Koszosak lesznek a falak, a burkolat, az utcabútorok. Ami lejön, az szinte semmi, mégis komolyan meg kell dolgozni érte. Ugyanígy, a szél által besodort homok ugyan lehet tetemes mennyiségű, de ugyan ki fizetne utána termékdíjat.

Kell tehát egy takarítási adó, minden városba. Jó, ha ez külön van, hogy a polgárok lássák, eldönthessék, megszavazhassák. Akarom-e, hogy a város ennyire tiszta legyen?

Az ilyen adó lehet automatikus szabályozású, vagyis a lakók egy állapot fenntartására is szavazhatnak, és kerül, amibe kerül, de a szükséglethez igazítják az adókulcsot, vagy akár szavazhatnak összegre is, aztán ha majd nem tetszik az állapot, akkor lehet kezdeményezni új szavazást.

Mert azt ugye nem felejtettük el, hogy elektronikus ügyintézés van, elektronikus szavazás, elektronikus társadalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr135189868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása