A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

A termékdíj működése a gyakorlatban

2013.04.08. 07:00 Androidus

Vegyünk végig részletesen egy példát.

Emlékeztető: az alapelv szerint a termékdíj minden emberi eredetű termékre rákerül, és összege megfelel annak a költségnek, amennyit a termék által okozott környezeti- illetve egészségkárosítás helyreállítása okoz.

Legyen mondjuk a tárgy egyik kedvenc példám, az üzemanyag.

Az autós beáll a kúthoz tankolni. A számlán azt fogja látni, hogy egy liter nafta mondjuk 70 forint, ami fedezi a teljes előállítási költséget és a közreműködő vállalkozók nyereségét, mindenfajta adótól mentesen. (A mindenfajta itt tényleg minden fajtát jelent.) Alatta lesz egy másik sor, ahol van a termékdíj összege. Megsaccolni sem tudom, legyen mondjuk 300 forint a példa kedvéért. Fizet 370 forintot literéért, és pontosan tudja, hogy ebből 300 megy környezetvédelemre.

A példa kedvéért egyszerűsítsünk. Az üzemanyag több anyagot is tartalmaz, amelynek hatásait kompenzálni kell, ettől most tekintsünk el, és koncentráljunk a széndioxidra. El fogja pöfögni, abból széndioxid, üvegház stb. De sebaj, ezért találtuk ki a termékdíjat.

Az autós a benzinkutasnak fizeti a 300 forintos termékdíjat. A kutas ezt nem fizeti be adóként, mert már ő előzőleg kifizette a benzin forgalmazójának. (Jobb a példa úgy, ha nem a MOL.) A forgalmazó sem teszi el köszönettel, mert ő meg kifizette a finomítónak. A finomító kifizette az importőrnek, és itt meg is akadunk, mert az importőr külső forrásból hozza be az általunk kezelt termékkörbe a nyersolajat. Ez a termékkörbe való behozatal lehet bányászat is, lényegtelen. Új szennyező anyag bukkant fel. Az importőr/bányász nincs kinek kifizesse a kapott termékdíjat (magyarul nincs, amit leírjon a beszedett termékdíjból), így azt kénytelen teljes egészében befizetni az  adókasszába.

A termékdíjnak természetesen menet közben alkalmazkodnia kell a változásokhoz. A finomítóban átalakul a nyersolaj. A nyersolaj termékdíját szét kell dobni a finomítási végtermékek között, és bármely ipari eljárást követően újra kell kalkulálni a termékdíjakat. Lehet, hogy sok hulladékkal dolgozik a vállalat. Lehet, hogy elfüstöli a nyersanyag egy részét az eljárás során. A termékdíj ezt is kezeli, mert csak annyi termékdíjat számlázhat ki, amennyit a végtermék anyagtartalma indokol, a különbözet az ő kára.

De térjünk vissza a behozatalra. Az importőr hozza a nyersolajat, és le kell perkálnia a rengeteg adót. Ez az ő termékét megdrágítja. A befizetett adó ott áll, és várja, hogy valaki jelentkezzen a felhasználására. És akkor jön Pista bácsi, az őstermelő, aki repcét termeszt.

A Pista bácsi által termesztett növény kivonja a széndioxidot a levegőből, ezzel kompenzálja a dízel elfüstölésével keletkezett kibocsátást. Pista bácsi ezért a környezetkárosítás kompenzálásában vesz részt, a részvételének a mértéke azzal arányos, amennyi az általa termesztett, és ipari felhasználásba bevont növény széntartalma. Nem tudjuk, Pista bácsi mennyire tud hatékonyan termelni, lehet, hogy többe kerül neki a gazdálkodás, mint amennyi támogatást felvehet a termékdíj kasszából, de az is lehet, hogy kevesebbe. A lényeg, hogy Pista bácsinak, amikor eladja a repcét a finomítónak, akkor a termékdíjat neki is rá kell írni a számlára, viszont hogy ő mennyiért adja önköltségen, az már az ő dolga. Neki a termékdíjat nem kell befizetni az adókasszába ugyanis, az a termékdíj elérte a célját, ott van jó helyen. Ha Pista bácsi olcsóbban termel, mint amennyit a termékdíj meghatároz, írhat akár negatív értéket is. Egy mázsa repce mínusz ezer forint, termékdíj négyezer forint, az összesen háromezer forint fizetendő. Ez így teljesen rendben van.

Egy kicsit megcsúsztam a példával, mert ez a zárt rendszer esete. Itt nem lát a termékdíjból az adókassza egy fillért sem. Pedig a határon behozott olaj termékdíja keményen becsengett az államhoz, azzal vajon mi lesz.

Nos, először is a példa első sorban arra kívánt rámutatni, hogy a Pista bácsi által termelt növény hogyan előzi be árban a környezetszennyező alternatívát. Nem tudom, hogy a hagyományos és a biodízel finomítási költségei hogyan aránylanak egymáshoz, az persze még okozhat differenciákat, de órási előnnyel indul a termékdíjra semmit rá nem pakoló természetes alternatíva a termékdíjon felül még előállítási költséget is számlázni kénytelen verzióval szemben. A termékdíj átstrukturálja a piacot, mert innentől nem környezetvédelmi hősiesség biodízelt tankolni, hanem effektíve olcsóbb.

Az import kőolaj után befizetett termékdíjnak pedig nagyon is jó helye lesz. Minden kőolaj-eredetű termék potenciálisan környezetszennyező. Ezek a termékek ma mindenféle szemétlerakókban várják az enyészetet, és közben fokozatosan mérgezik környezetünket. A friss behozatal során befizetett termékdíj pedig szépen fedezi a lerakott szemét újrahasznosítását. Ha egy cég úgy állít elő műanyagot mondjuk, hogy hozzá nem használt fel "friss" kőolajat, hanem hulladékból gazdálkodott, akkor Pista bácsihoz hasonlóan jogosult megtartani a hozzá befolyt termékdíjat, és máris versenyelőnyt élvez azokkal szemben, akik friss finomított anyagból dolgoznak... francba, ez is zárt rendszer.

Oké, a felhalmozódott termékdíjjal még nem tudom, pontosan mi lesz. Olyan technológiára van hozzá szükség, amely csak a káros anyag eltüntetésével foglalkozik, értékesítés nélkül. Például napenergiával visszaredukálja szénné, és azt a szenet lerakja a kiürült bányába. Drága? Lehet, de ki fogják fizetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr915206608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása