A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Magyarország jobban teljesít

2013.05.14. 14:00 Androidus

A kérdés, hogy minél? Majdnem azt mondtam, hogy "Magyarország (Ugandánál) jobban teljesít", de aztán elgondolkodtam. Nem biztos, hogy tudok olyan országot, ami biztosan rosszabb nálunk.

Kaptam egy füzetecskét, ezzel a címmel. Kommentálom.

"Magyarország az elmúlt években megújult."

Sok minden változott, az biztos. A kérdés csak az, jó irányba-e.

"Mindannyian nagy áldozatokat hoztunk, hogy talpra állítsuk az országot."

Szerintem az, aki írja ezt, és az, akit ő képvisel, és az ő baráti körük, sógorok, tesók, komák nem hoztak semekkora áldozatot. Ők nyerészkedtek.

"Kiszolgáltatottságunk jelentősen csökkent."

A rekordméretű államadósság nem ezt mondja. Az, hogy export és import nélkül még levegőt se tudunk venni, szintén nem erre utal.

"Magyarország ma már nemcsak a 2010 előtti időszakhoz, hanem Európa számos országához viszonyítva is jobb teljesítményre képes."

2010 óta effektíve visszaesett a gazdaság. Vajon mi lenne az a paraméter, amiben jobban teljesítünk? Nekik, akik ezt írják, többet sikerült ellopni tőlünk? Mert akkor lehet, hogy igazuk van.

"Magyarország ma már az európai válság ellenére is képes könnyíteni az emberek életén. 2013 januárjától minden magyar háztartásban tíz százalékkal kevesebbet kell fizetni a gázért, a villanyért és a távhőért."

Vagyis az a kispénzű, rászoruló ember, akinek minden forint számít, és akit tényleg kellene támogatni, az a pár ezer forintos kis villanyszámlájából megspórolhat pár száz forintot. Akik ezt a füzetet írják, és akiknek a fűtött úszómedence és egyebek miatt több százezer forint az éves villanyköltségük, ők több tízezer forintot spórolnak. Hála a kormány szociális érzékének. Cserébe ezért a jótéteményért az energetikai cégek most fejezték be egyszer s mindenkorra a hálózatkarbantartást, és mostantól ketyeg.

"A válság miatt számos európai országban csökkentek a nyugdíjak. Magyarország ezzel szemben meg tudta őrizni, sőt, kis mértékben növelte is a nyugdíjak reálértékét."

Nem tudom, a fogyasztói kosarat hogyan állítják össze, de a közértben a pénztárnál állva egyszerűen nem hiszem el, hogy 5,2% alatti lenne az infláció. Ja, a szórakoztató elektronika ára lement. De hány nyugdíjas költ olyanra?

"Magyarországon a kormányváltás óta eddig már 24 500 Ft-tal nőtt a minimálbér, vagyis többel, mint az előző nyolc év alatt összesen."

Bruttó. Valamint megemelték az adóját, hogy nettó kevesebbet kapjanak kézhez az érintettek. De nem ez a lényeg. Az a lényeg, hogy a megemelt minimálbérből az adónak köszönhetően több bevétele legyen a kormánynak.

"Magyarország 2011. január elsejétől soha nem látott mértékű adókedvezményeket biztosít a gyermekes családoknak. A gyermekvállalási kedv növekedését mutatja, hogy 2012-ben – hosszú évek után először – nem csökkent, hanem nőtt a születések száma az előző évhez képest."

Ha az országnak van egy 8 és fél milliós része, amelyik 10 évenként 10%-kal csökken, és van egy másfél milliós része, amelyik 10 évenként 50%-kal nő, akkor csak idő kérdése, hogy elkezdjen az össz népesség nőni.

"A kormány megnövelte a rendőrség létszámát. A cél az, hogy minden településen legyen rendőri jelenlét."

Tény. És hol kell erős rendőrség? Na hol? Annyit segítek, hogy nem a demokráciában.

"Több hónapos tárgyalások után magyar sikerrel zárult a 2014-2020 közötti uniós költségvetésről szóló vita. Egy magyar állampolgárra 51 ezer forinttal több támogatás jut a következő hét évben."

Valóban elég jól sikerült alkudozni. De nem szabad elfelejteni, hogy az EU-s folyamatok mindig fáziskésésben vannak. Az, hogy most még tárgyalóképesek vagyunk, az előző kormányok érdeme. Továbbá az, hogy ki mennyit kap, annak is függvénye, hogy ki mennyire van leszakadva. Ha mi kapjuk a második legtöbbet, az azt jelenti, hogy az EU szerint csak egy ország van nálunk jobban összeomolva.

Végül is, ha belegondolok, vannak olyan területek, ahol jól teljesít ez a kormány.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr1005297097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása