A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

 • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
 • Beri Svarc: @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
 • Beri Svarc: De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
 • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
 • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
 • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
 • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
 • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
 • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
 • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
 • Utolsó 20

Népszavazás - élőben

2013.05.16. 07:00 Androidus

Nem, nem őrültem meg. Ennyire vagyunk (mutatom) a technikai feltételeitől annak, hogy egy konkrét, a jövőnket érintő döntés élő adásban, nézői (választópolgári) közreműködéssel szülessen meg. Mondom hogyan.

Az ugye alap, hogy mindenkinek van választópolgári regisztrációja. Nem kell ügyfélkapuval szarakodni, adják automatikusan, amikor eléri a felnőttkort. Tehát van. Online hozzáférése is szinte mindenkinek lesz, mert annyira praktikus lesz. Alanyi jogon jár egy minimális sávszélesség, ami online filmnézéshez nem, de egy voks leadásához bőven elég. Mivel ennyire praktikus lesz, csak a megrögzött technika ellenesek és a száz éven felüliek lesznek otthoni hozzáférés nélkül.

Hogyan is zajlik egy kereskedelmi tévés szavazás? Küldik az sms-eket százezrével, és a gép mutatja a pillanatnyi állapotot. Nem fogadnék arra, hogy van olyan eset, amikor pont nem manipulálják a végeredményt, de nem is ez a lényeg. Van egy olyan lehetőség, hogy a beérkező voksokat azonnal lássuk, kiértékelve.

A különbség az lenne, hogy az élőben történő népszavazáskor a választási rendszeren átfuttatott, hiteles szavazatok szerepelnének. A rendszer a parlamenti ülésterembe lenne bekötve, és a képviselők ott készítenék elő a törvényjavaslatot a nézők szeme láttára. Amikor úgy tűnik, hogy számukra elfogadható, akkor kérnek egy véleményt. A nézők (=választópolgárok) a tévé előtt szavaznak, és mindjárt látszik, a nép hogyan fogadná azt a verziót. Ha egyből tetszik, akkor nem nagyon van teendő. De ha nem, akkor jöhet az izgalmas rész. Meg lehet kérdezni, hogy mi az oka az elutasításnak. Variációkat lehet adni egész addig, amíg ki nem bukik, hogy min csúszik el a dolog. Ha megvan az ok, lehet módosítani az igényeknek megfelelően. Vagy, el lehet kezdeni magyarázni ott élő adásban, hogy miért nem lehet azt másképp, majd utána megkérdezni, hogy a friss információk ismeretében is elutasítják-e. Ha javul a helyzet, akkor ismét meg lehet szavaztatni a neten keresztül, és ha ott átment, akkor a képviselők már úgyis csak jelképesen voksolnak róla. (Nem nagyon lesz olyan, aki a nézői szavazatok ellenében döntene.) Elképesztően izgalmasan hangzik egy olyan törvényhozás, ahol egy húzós témát esetleg órákon át pörgetnek, különböző lehetőségeket fölvetve, azokról ott egyből szakértőket megkérdezve, és a választópolgárok véleményét közben folyamatosan monitorozva. Amikor megszületik a konszenzus, tényleg mindenki, aki a tévé előtt voksolt úgy érezheti, hogy ő is részt vett.

Természetesen súlyozni kell a szavazatokat, mert ugyan az eredmény névtelen, de a rendszer tudja, hogy ki szavazott, és hogyan. És ha a fővárosiak 90%-a leszavaz, és mind A-ra voksol, a vidékieknek viszont csak 10%-a vesz részt, de az mind B-t választja, akkor az egyszerű többségi eredmény hiába egyértelműen A, lehet sejteni, hogy a valós kép szerint az összes választópolgár többsége valószínűleg B-t választja. Minden elérhető, és az adatvédelembe nem ütköző szempont felhasználható így súlyozásra.

Szerintem egy ilyen módszer felforrósítaná a választókat. Ez lenne aztán az igazi demokrácia. Így tényleg be lennének vonva a döntésbe.

Minden kényes kérdés esetében ez lenne a jó módszer. A szavazás időpontját jó előre meg lehetne hirdetni, és csinálni belőle egy nagy népi banzájt. Jelszó: "Eldöntjük, közösen!"

A bejegyzés trackback címe:

http://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr1005300850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.