A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

A nulla forintos támogatás esete

2013.05.28. 07:00 Androidus

Az állam kivonul a kultúra, sport területéről, és az adófizetők pénzéből egy petákot sem költ el ilyen célra. Nem lenne ugyanis fair olyanra költeni, amivel a konkrét adóforint befizetője momentán nem ért egyet. De sebaj, azért van a nemzeti adománygyűjtő portál, hogy ott lehessen kalapozni. Az állam pénzt nem ad, de eszközt igen. Eszközt, hogy ne reklámra kelljen költenie a kultúrintézménynek az adományok felét.

Persze esélyes, hogy a "nagyoknál" kiveri a biztosítékot, hogy bekerülnek ugyanabba a kondérba, ahová a nyeretlen kezdők. Tényleg kínos lenne, ha egy Katona, vagy egy Szépművészeti fej fej mellett versengene Gipsz Jakab alsómocsoládi lakossal, aki hegedűre gyűjt. Szükség van olyan eszközökre, amelyek nem diszkriminálnak, de mégis megérdemelt előnyt adnak azoknak, akik arra érdemesek.

Reklámozás természetesen szóba sem jöhet, az fából vaskarika lenne. A portál nem preferálhat saját döntése alapján, mert akkor pedig a politika tenné be a lábát oda. Az egész csak automatikusan működhet.

Arra gondoltam, hogy vezessük be a "lájk"-ot az adománygyűjtőn. A lájknak a nulla forintos adomány felel meg. Aki azt mondja, hogy Katona József Színháznak nulla forint, az (visszavonásig) kijelentette, hogy ő adna annak az intézménynek pénzt, de nem futja rá. (Természetesen állampolgári regisztrációval történik minden, tehát ez hitelesített aktus.) És mondjuk rá lehet arra keresni, hogy kinek mekkora az egy támogatóra jutó összeg. Minél kisebb, annál "szegényebb" az adott intézmény fajlagosan. "Szegény", mert relatíve sokan támogatnák, de ehhez képest nem kapott olyan sokat még. Ennek a logikáját persze el lehet magyarázni a valódi támogatóknak, akik között biztosan lesznek olyanok, akik úgy helyezik el az adományt, hogy a fajlagosan legszegényebbet próbálják felfele húzni. Egy köznépszerűségnek örvendő intézménynek nem lesz min aggódnia, mert a sok "lájk" vonzza majd hozzá a pénzt is.

Mellesleg, nem csak ebben muszáj pártatlannak maradnia a portálnak. A különböző keresések kezdőpontját random kell meghatározni. Ne kapjon több pénzt az A betűs azért, mert addig biztos, hogy mindenki eljutott. De a méret, időpont, igényelt minimális összeg vagy bármely egyéb szempont szerinti keresések is kezdődhetnek a lista véletlenszerű pontján, ezzel egyenlő esélyt adva minden résztvevőnek.

Elképzelhető, hogy vissza akarnak élni a rendszerrel, és beszervezett emberek szisztematikusan fogják lájkolni az adománygyűjtők egy csoportját, melyek "véletlenül" ugyanazt a célt tűzik ki. Így egy relatíve kis csoport is fel tudja tornászni egy cél közönségét, valódi támogatottság nélkül. Ezt megelőzendő szükség lehet a lájkok számának korlátozására. Az egyénenkénti darabszám annyi lehet, amennyi mellett még felkerülnek a listára a nagyok mellett a többiek is.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr205319562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása