A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

 • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
 • Beri Svarc: @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
 • Beri Svarc: De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
 • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
 • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
 • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
 • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
 • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
 • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
 • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
 • Utolsó 20

A hitelezés problémája

2013.07.30. 07:00 Androidus

Szintén a fórumon mászott elő a dolog. A befektetés, nyereség kivétele egyértelmű pénzmozgás, ha szemben mozog az ellenérték, az is. De mi a helyzet a hitelezéssel?

A hitelezés nem jelent vagyonbeli változást. Nem valódi pénzmozgás (a közgazdászok most röhögnek, de akkor is működni fog a saját logikám is), ezért úgy tűnik, két lehetőségünk is van.

(Értelemszerűen csak akkor érdekel bennünket bármiféle pénzmozgás, ha az a hazai céges pénzkör és az azon kívüliek között történik. Minden más esetben azt csinálnak a pénzükkel, amit akarnak, az adózást nem érinti.)

Egyik lehetőség, hogy nem veszünk tudomást a hitelezett pénzről, a másik, hogy nem érdekel bennünket, az ellenérték nélküli pénzmozgás hitelezést, befektetést vagy a nyereség kivételét jelenti.

Ha nem veszünk tudomást a hitelezésről, azzal súlyos problémákkal nézünk szembe. A törlesztés ki tudja, mikor érkezik, és ki tudja, milyen felárral. Az időben és árfolyamban való tetszőleges mértékű eltérés pedig definiálhatatlanná tesz bizonyos egyensúlyokat. Ezzel nem megyünk messzire, maradt a másik módszer.

Tehát ha egy magánszemély ad hitelt egy cégnek, vagy külföldről érkezik a hitel, akkor a hitelező a hitelösszeg erejéig adómentességet fog élvezni, amikor azt letörlesztik neki. Viszont a tőkén kívül minden törlesztés kompenzációs adó hatálya alá fog esni.

Ha cég ad hitelt magánszemélynek, akkor jön a cifrább eset. A cég a teljes hitelösszeget le kell adózza a hitel folyósításakor, a magánszemély számára a hitelösszeg a nettó. Törlesztéskor vissza kell bruttósítani, csak az a kérdés, hogy melyik részét? Ha csak a tőkét bruttósítjuk fel, azzal végső soron átengedtünk a kompenzációs rendszer mellett egy pénzbetétet, amiből hiányzik az egyensúly, mert egyirányú utca. Márpedig van árfolyamváltozás, van infláció, kezd átláthatatlanná válni a rendszer.

Ezen a ponton egyelőre nem tudom, hogyan vezethető végig az egész felépítmény tiszta logikája.

A bejegyzés trackback címe:

http://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr995432996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.