A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Az első adónem

2012.11.28. 07:00 Androidus

Tehát induljunk ki abból, hogy ugrott a központi költségvetés, és minden egyes finanszírozási célhoz rendelünk egy külön kasszát. Az adott cél onnan, és csakis onnan finanszírozható, és jellemzően egyetlen adónem tölti fel ezt az kasszát. Az adott kassza össze nem vonható, át nem csoportosítható, és csak akkor megszüntethető, ha a világ olyan módon változott meg, hogy az adott finanszírozási cél már értelmét vesztette.

Finanszírozási célokból meglepően kevés van. A lényeg, hogy pontosan fogalmazzuk meg őket, és amit lehet, az érintettektől szedjünk be. Meglepően kevés ilyen cél lesz, nagyságrendekkel kevesebb, mint ahány adónem jelenleg van, és ahányféle címszóval juttatásokat folyósít a jelenlegi rendszerben az állam. Az érintettek köre a legtöbb esetben igen jól definiálható, de természetesen lesznek kivételek. Kezdjük is mindjárt azokkal.

Központi adó

Az első adónem a központi adó. Nevezhetjük egyetlen adónak, de tekinthetjük adók egy csomagjának. Célszerű minden lehető helyen külön megnevezni őket, hiszen külön adókasszákat gyarapítanak. Azért tekinthetőek tulajdonképpen mégis egyetlen adónak, mert beszedésük módja egyezik, és minden beszedésnél összeadódnak.

Azt gondolom, hogy a legjobb adó a jövedelemadó. Nem eredményez elszegényedést, a forrása egyértelmű, és befizetője a munkavállaló, akinek kevesebb eszköze van a törvény kijátszásához. Tehát a központi adó legyen jövedelemadó. Minden jövedelemből levonandó, a megfelelő százalékokban, megnevezve, hogy melyik tétel milyen célra megy.

Nézzük, milyen finanszírozási célok tartozhatnak ebbe az adónembe.
1. A központi apparátus teljes költsége. Ennyibe kerülnek a politikusok az adófizetőknek. A mai politikusok szemszögéből nézve meglehetősen kellemetlen. Mondhatni az igazság pillanata. Hozzáteszem, ne a jelenlegi teljes apparátusra gondoljatok, mert minden szakterület saját apparátusa az adott szakterület finanszírozásához tartozik. Például az egészségügy irányítói az egészségkasszából kapják a pénzüket, de azt a törvényt is meg kell hozni valakiknek, ami ezt előírja. Ezek a törvényhozók már a központi apparátushoz tartoznak.
2. A honvédség és a határőrizet teljes költsége. Értelemszerűen nem lehet adófizetőket megkülönböztetni olyan alapon, hogy neki szüksége van honvédelemre, neki pedig nincs.
3. A tűzoltóság költségének egy része. Azért csak egy része, mert értelmes az olyan differenciálás, ami a tulajdonlott ingatlanok után fizettet tűzőrségi célú ingatlanadót. A tűzoltók nem csak ingatlanokat oltanak, ezért az ő finanszírozásuk azon kevés kivételek egyike, ahol két helyről érkezhet a pénz egy célra. (Módosítva 2013. május 28.: úgy néz ki, erre a központi adóra nem lesz szükség. Egyedül akkor nem definiálható egyértelműen a forrást fedező biztosítás, ha katasztrófaelhárításban vesznek részt, annak pedig megvan már az adója.)
4. A katasztrófaelhárítás teljes költsége.
5. Az árvízvédelem költségének egy része. A nagyobbik részét a veszélyeztetett területen fekvő ingatlanok tulajdonosai fizetik, hiszen ők részesülnek ennek hasznából. (Módosítva 2013. május 28.: elképzelhető, hogy ezt is célszerű a katasztrófa-elhárítással egy kalap alá venni.)
6. Járványügy teljes költsége.
7. A rendőrség költségeinek egy része. Azért csak egy része, mert az elfogott elkövetőkre ráterhelhető az elfogásukkal kapcsolatos minden költség.
8. Árvaellátás költségének egy része. Másik részét a nem megfelelő szülők fizetik, akiktől az állam elvette, és nevelőszülőkhöz adta gyermeküket. De nem hagyatkozhatunk a renitens szülők fizetőképességére, amikor gyermekek ellátásáról van szó.
9. Kulturális örökségvédelem teljes költsége. A múzeumok feladata kettős: a bemutatást megoldhatják más forrásból, de a megőrzés olyan cél, amely nem csorbulhat azért, mert nem volt elég látogató, különben közös örökségünket veszítjük el.

A felsorolás nem teljes. Az elv a lényeg: ahol lehetséges, célozzuk meg az érintetteket a költségek beszedésével. Ahol nem lehet, azt dobjuk össze közösen.

Most úgy tűnik, hogy ez szinte ugyanaz, mint a jelenlegi rendszer. Nos, itt kábé be is fejeződött a hasonlóság. Figyeljetek csak jól :)

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr724926494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása