A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Kérdések és válaszok

2012.12.04. 14:00 Androidus

Mi ez az egész?
Ez egy gazdaságirányítási koncepció. Ha úgy tetszik, gazdasági program tervezet. A blog annak megvitatására van.

Miért nem lehet élesben hozzászólni?
Mert nem vagyok kíváncsi sem a vérbalos, sem a vérjobbos trollokra, azért. Politikai üzenete van a dolognak, lesznek majd áthallások. Ha értelmesen, építő jelleggel szólsz, az meg fog jelenni (és meg is fogom köszönni).

Kinek szól ez az egész?
Mindenkinek, aki aggódik a közös jövőnkért. Az itt kikristályosodó megoldásokat felajánlom minden politikai szerveződésnek, amely bele mer vágni a képviseletébe. Azt gondolom, hogy ha egy politikai erő ténylegesen oda mer állni egy ilyen koncepció mögé, az méltó a támogatásra.

Miért csinálom?
Azért, mert túl könnyű lenne elhúzni innen, és bucira keresni magamat egy normális országban. Ez a hazám, nem tudok lemondani róla úgy, hogy nem tettem meg mindent a megmentéséért.

A Demokrácia 2.0 egy párt?
Nem. A Demokrácia 2.0 a gazdasági program tervezet neve. Nem is akar soha párttá válni. Mint program, több pártnak is adhat muníciót, és ezzel összefoghatja az embereket. A pártoskodás szétválaszt, és az nem jó.

Aki nem tanult közgazdaságtant, miért szól bele?

Azt gondolom, hogy a józan (paraszti) ész mindig győzedelmeskedik. Sokszor megpróbálták már elhitetni velünk, hogy az okos emberek majd jobban tudják nálunk, mi csak ne gondolkodjunk. Néha sikerült is, de utólag mindig kiderült, hogy egésznek összesen az volt a célja, hogy elterelje a figyelmünket a turpisságokról. Ha valaki tényleg ért valamihez, és nem csak mímeli, akkor el fogja tudni magyarázni egyszerűen. Érdekes, Einstein 20 oldalon képes levezetni a fénysebességet úgy, hogy megértem, pedig azt hiszem, az egy pöttyet komplikált tan. Sas Elemért, Popper Pétert hallgatva se tűnt fel, hogy bármi érthetetlen lenne, de hozhatnám példának a Mindentudás Egyeteme első sorozatának valamennyi epizódját is, ahol az egyes szakmák legnagyobbjai egy órában képesek összefoglalni laikus, de gondolkodni tudó emberek számára a lényeget úgy, hogy az logikus legyen.

És ez fordítva is igaz. Ha az ember józan paraszti ésszel kigondol valamit, ami működőképesnek tűnik, akkor ha a (gazdaságtant) tanult ember kivetni valót lát benne, akkor lásson neki elmagyarázni, hogy mi az, ami nem működik. Ha tényleg van benne olyan, és ő tényleg érti a dolgát, akkor el fogja tudni magyarázni. Ha csak a bigottságát sérti a szokatlan megközelítés, akkor vele van a baj, és nem a felvetéssel.

A gazdaság működése mindannyiunkat érint, tehát akit érdekel a téma, annak ne tessék mondani, hogy semmi köze hozzá. Azt se tessék mondani, hogy túl bonyolult, mert az csak egyet jelenthet: sumákolni tetszenek. Szóval itt vagyok én: laikus, de nem hülye ember, és agyalok. Ha nem jól agyalok, akkor tessék elmagyarázni, és meg fogom érteni.

Hogy képzelem, hogy én megmondom a tuttit?

Nem azért írogatok itt konkrét példákat, hogy megtervezzek a legapróbb részletekig egy komplett társadalmat. Az kilátástalan vállalkozás lenne. Amiket leírok, javaslatok az adott problémák megoldására. Lehet mondani jobbat, kíváncsi is vagyok rá. Csak azt kérem, hogy az építő kritika az én javaslataim megértésén alapuljon.

Miért bocsátkozom konkrétumokba?

Nem ismerhetem a világ minden részletet, ez igaz. A részletmegoldások tervezgetésével az a célom, hogy általuk "élesben" tesztelődjenek a Demokrácia 2.0 elvei. Lássuk, hol vannak a régi fajta gondolkodás aknái, hol futhat miattuk zátonyra, hol kerülhet problémás helyzetbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr954931460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása