A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Informatikai társadalom

2013.01.03. 07:00 Androidus

Mostanra egyértelművé vált: az offline dolgok drágák. Itt az ideje, hogy meglépjük azt, amit már egy jó ideje meg kellett volna. Legyen a teljes ügyintézés elektronikus. Tehát egyáltalában ne legyen papír alapú akta tologatás. Legyen beregisztrálva minden önállóan cselekvő személy, aki saját, vagy a gyámsága alatt álló személy nevében intézi a dolgokat. Célszerű, hogy mindenkinek legyen otthoni elektronikus hozzáférése. Akinek nincs, igénybe vehet erre vonatkozó szolgáltatást, költségtérítés ellenében. Tehát a Maris néni, akinek nem akaródzik megtanulni a billentyűzet használatát, nem a hivatalba csattog el, ha intézni akar valamit, hanem a netpontot keresi fel. Természetesen kifizeti az intézés költségét. Ha ezt meg akarja spórolni, akkor megkérheti az unokáját, vagy beiratkozhat tanfolyamra, amiből van mindenféle, neki való is.

A cél az, hogy minél kevesebb Maris néni legyen. A régi értelemben vett támogatás már nem lehetséges, de a minisztérium ennek ellenére tud segíteni. Ha az állam megbízásából, nagy tételben, egységes kivitelben kerülnek beszerzésre az egy bizonyos célra szánt célgépek, azok ára nyomott lesz. Ha ezt megspékeli az állam egy hitelkonstrukcióval, ami a garantált törlesztés miatt (apanázs!) szintén olcsó pénzből lesz, a rászorulók igen kedvező havi összegért hozzájuthatnak az alapszintű technikához. Arra is van lehetőség, hogy egy alap sávszélességű nethozzáférés ingyen legyen, és csak azok fizessenek érte, akik ennél komolyabbra vágynak.

Ha általánosnak tekinthető a választópolgárok elektronikus elérhetősége, a választások is lebonyolíthatók online. Sőt, jelentősen leegyszerűsödik a szavazások kiírása. Bármely lényeges kérdésben kikérhető az állampolgárok véleménye, bármikor kérhet a kormány útbaigazítást tőlük. Az intézkedések népszerűsége is folyamatosan nyomon követhető, így a választások előtti mizéria is csitul, mert pontosan lehet tudni, hogy mit akarnak az emberek.

Ez mind egy sokkal nyugodtabb, feszültségek nélküli társadalom felé vezető lépcsőfok.

Lehetséges az egységes ügyintézést összekapcsolni egy a mostaninál nagyobb tudású személyi igazolvány kártyával. Olyannal, mely az illető összes jogosultságát hordozza. (Kedvezményeket nem tud hordozni, mert azok nincsenek.) Benne van a jogsi, a nehézgépkezelői bizonyítvány, a nyelvvizsga, a diploma és a többi. Hordozhat ujjlenyomatot, íriszképet, és akkor akár olyan biztonsági jogosultságok is rápakolhatóak, mint például az átvilágítottság.

Meg lehet teremteni annak a feltételeit, hogy a kereskedelmi jogosultságokat is fogadhassa egy ilyen kártya, és ha valaki nem érzi kockázatosnak, akkor a pontgyűjtő kártya helyett lehet olyan, aki az igazolványát nyújtja át. A cél az, hogy összesen egyetlen kártya elég legyen azoknál, akik ezt igénylik, és a (lehetőségek szerinti legkevesebb) kockázatait elfogadják.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr24981441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása