A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Pénzért gyereket

2013.01.07. 07:00 Androidus

Ne kerülgessük a forró kását: jellemzően a cigányokról beszélünk. Náluk egyébként is dívik a sok gyerek, a különféle családsegítő támogatások révén pedig kifejezetten jól jár az olyan szülő, akinek esze ágában sem volt annyit költeni a gyerekére, amennyit a segélyeket megállapítók (joggal) feltételeztek. Az ilyen szülő röhög a markába, a családi pótlékot elissza, a gyereket kicsapja az utcára bandázni, apja is bűnöző volt, a gyerek is az lesz, ez a világ rendje. A társadalom többi része pedig tehetetlenül nézi, hogy miközben a tisztességes dolgozó emberek fogynak, ezzel a módszerrel törvényen kívüli néprétegeket tenyésztünk ki, és időzített bombaként ketyeg az egyre sokasodó létszámú tömegük kezelésének problémája.

Szeretném hangsúlyozni, hogy itt a cigányság nem kritérium, mindössze nem kenyerem az a szégyellősség, ami elhallgatja, amire mindannyian gondolunk. Az, hogy cigány, vagy nem cigány az, aki elhanyagolja a gyermekét, nem kritérium. Vétkes felelőtlenséget tanúsít az ilyen szülő, a hatóságnak közbe kell lépnie.

Ezt a tervezetem úgy teszi rendbe, hogy nem ad egy kanyi garast sem pluszban azért, mert valakinek gyereke van. Inkább előírja, és kiterjedt szociális gondozói hálózaton keresztül ellenőrzi, hogy a gyerekek megkapják-e az előírt minimumot. Megfelelő-e a lakás, fűtve van-e, a táplálkozása, ruházkodása, oktatása megfelelő-e. A szülő megfelelő példát mutat-e gyermekének az életre. Ha ezek hiányoznak, az állam a gyermeket elveheti, és nevelőszülőkhöz adhatja. A nevelés költségeiről anyagi lehetőségeihez mérten a természetes szülő köteles gondoskodni. Minden vagyona, élete végéig az őt illető apanázs teljes levonható része, illetve minden keresetének 70%-a erre felhasználható. Amennyiben ez nem elég a gyermek méltó felneveléséhez, az erre célra beszedett központi adóból kipótlásra kerül, de az első forrást a természetes szülő vagyona jelenti.

Egy ilyen intézkedés vélhetően drámai változásokat idéz elő. A most pénzért gyereket csináló szülők nem hülyék, tudják, mit miért tesznek. Nem az lesz a következmény, hogy gyerekek tömegei kerülnek nevelőszülőkhöz, sokkal inkább az, hogy immár nem fog olyan megszületni, akit szülője nem tud méltóan felnevelni. Mert a gyereknek mégis csak a természetes szülőjénél van a legjobb helye.

Ettől persze kevesebb gyermek fog megszületni ebben a rétegben. De nem hiszem, hogy ettől kezdene el különösképpen fogyni a magyar. Ha a felelősséggel gyermeket vállalókat nem sanyargatja tovább az állam, ők többször fognak utódot vállalni.

És ha netán fogy, vagy csökken, akkor mi van? A népesség alakulásának dramatizálása is a mostani politikai maszlag része. Persze, fontos nekik, hogy legyen utánpótlás, akiktől majd be lehet szedni több adót, hogy az elfuserált adórendszerük hézagait tömögessék vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr565002395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása