A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Tüntetés

2013.01.21. 07:00 Androidus

Tessék mondani, mennyi az átlagos tüntetésszám egy évben? Csak mert ennyivel kalkulálva kellene előre beszedni a tüntetések által okozott költségek fedezetét, ha a mostani módinál maradnánk tüntetés-ügyben.

A múltkor fel akartam szállni a metróra, de le volt zárva, mondván, tüntetés van. Oké, megkerestem a metrópótló buszt, felszálltam, lyukasztottam, majd kb. 300 méter után leszálltam, mert a busz félre lett állítva, ugyanazon tüntetés miatt. Kutyagolhattam. Azok éppen a diákok voltak, akikkel mellesleg szolidáris vagyok, de vajon a szolidaritásnak az a megfelelő módja, hogy miattuk bukok egy vonaljegynyit?

Pedig ez még enyhe volt. A többi ember szivatása árán való figyelemfelkeltés nonpluszultrája a félpályás útlezárás. Attól neki miért lesz jobb, hogy sok másik embert megszivat? Nem csodálkozom a tettlegességig fajuló afférokon. Addig rendben van, hogy a tüntető figyelmet akar, de ezt nem lehetne úgy megoldani, hogy ne a többieket szivassuk vele?

Szerintem lehet, és máris mondok rá egy javaslatot.

Tegyük fel, hogy van az országban x darab tüntetőtér. Kisebbek, nagyobbak, itt-ott elhelyezve. Mindegyiken van színpad. Hangosítás, világosítás is van a helyszínen. Be is vannak kamerázva, külön a tüntető tömeg, külön a színpad. Az ilyen helyszínek kibérelhetőek bárki által, aki leperkálja a költségeket. Lehet bérelni csak magát a helyet, akkor minimális a költség, és a hangosítás, világosítás ehhez képest plusz költséget jelentenek.

A tüntetőterek bérlése egy rendszerben történik. A köztévé egyik csatornája erre a célra van fenntartva, és ha valahol tüntetés van, akkor azt automatikusan közvetíti. Ez a szolgáltatás benne van az alapárban. Csak akkor nem közvetíti a tüntetést a csatorna, ha vele egy időben megy egy másik tüntetés. De ez meg csak úgy lehetséges, hogy a regisztrációkor látta, hogy már van akkorra bejegyezve másik, és rá is kérdeztek, hogy biztos, hogy úgy is akarja-e, hogy nem lesz közvetítve, és ennek ellenére beregisztrálta akkorra.

Kicsit olyan lenne ez, mint a Speakers' Corner, csak épp élő adásban. A helyzet elfajulására számítva érdemes egy pár másodperces késleltetést betenni, hogy ha valakik vissza akarnak élni a nyilvánossággal, akkor közbe lehessen avatkozni, de egyébként minden megy adásba automatikusan.

Ez egy lehetőség lenne arra, hogy akiknek nincs pénzük a közlekedők kártalanítására, azok is nyilvánossághoz juthassanak. De természetesen a használata nem kötelező. Ki lehet szúrni olyan helyet a városban, ahol a korlátozott létszámú gyülekező nem akadályoz semmit, sőt akár ki is lehet fizetni a közlekedők kártérítését, ha úgy látják jónak a szervezők. Tehát szabadon igényelhető bármely helyszín, csak épp előre ki kell perkálni a várható kár összegét a szervezőknek.

A be nem jelentett tüntetések szervezői szabálytalanságot követnek el. Őket majd megkeresi a rendőrség, és a megtaláltaktól be lesz szedve a tüntetésük által okozott kár. Csak a szervezőktől, mert a tömegnek semmiféle rálátása nincsen arra, hogy valójában engedélyezett-e a tüntetés.

A tüntetőterek regisztrációjába is bele lehet csempészni a spontaneitást, ha arra van szükség, hogy ne legyenek hónapokra előre bebetonozva a tüntetési időpontok. Mondjuk az aznapi lehetséges közvetítési idő felét fenn kelljen tartani az utolsó hónapig, a negyedét az utolsó hétig, és a nyolcadát az előző napig. Így lenne lehetőség az események ad hoc lereagálására, nyilvánosság előtt.

Az egymástól távol elhelyezkedő több tüntetőtér lehetőséget ad arra, hogy akár egymással ellentétes hitű csoportok is prompt váltsák egymást az élő adásban. Csak a műsor idejére szól a kizárólagosság, a gyülekezés, elvonulás ideje ennek többszöröse lehet, és bőven van rá idő, miközben megy az adás tovább egy másik helyszínről. Nemzeti ünnepek környékén például ez hasznos lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr315020065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása