A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Kormányzati negyed

2013.01.09. 07:00 Androidus

Egyszer már volt egy próbálkozás Gyurcsányék által, sajnos az is áldozata lett a demagógiának. Ludas volt benne az egy szóra meghátráló kormány is, de főként ludas volt az építendő kormányzati negyedet plusz költségnek beállító ellenzék. Pedig ez kivételesen egy olyan elképzelés lett volna, ami szerényebb, olcsóbb kormányzati munkát eredményez. Mondjuk ebből a szempontból logikus, hogy nem lehetett sikeres. Ilyen képviselők mellett nem. Nézzük, hogy a koncepcióm szerint hogyan lehetne ezt megoldani.

A tervezetem alapjaiban rendezi át az államapparátus szerkezetét. Létrehoz több független adókasszát, a hozzájuk tartozó intézményekkel. A függetlenséget hangsúlyozandó szerintem célszerű, hogy az épület is külön legyen. Ezért hiába esetleg ezek az intézmények aprócskák, nem jó ötlet összepakolni őket egy épületbe. Tessék csak önállóan működni, külön gárdával.

Mivel egy adóellenőr több dolgot is tud vizsgálni, célszerűnek tűnik, hogy az ellenőrző funkció viszont célközönségenként összevont legyen. Mármint azok az adónemek foghatnak össze, melyek "vadászterülete" azonos.

Például lesznek olyan adókasszák, melyek kuncsaftjai garázda elemek, így nekik speciális rendőrkommandót érdemes megbízni. Az ezzel megbízott rendőrök egyszerre kaphatják el a graffittizőket, az autókat borogatókat, a kukákat felgyújtókat, noha előfordulhat, hogy ez három különböző adókasszát jelent, melyek felé a delikvensek majd leróhatják tartozásukat.

Amelyik adóellenőr cégeket ellenőriz, az egyszerre nézheti a termékdíj alóli kibújást és a bújtatott jövedelmezést, noha ezek a kihágások két külön adókasszát károsítanak meg. Neki ettől a két adókasszától lesz megbízólevele.

Célszerű annyi ilyen kis "APEH"-et létrehozni, ahány ellenőrzési célterület van. Az ő apparátusuk az igények szerint apad, duzzad, az adókasszát felügyelő gárda viszont változatlan létszámú maradhat így. A több adókassza aktivitásának változása valószínűleg csillapítja egymást, amivel az adóellenőrök munkahelye stabilabb lehet.

Van tehát sok pici adókassza felügyelő hivatal, és több adóellenőrzési hatóság. Ez mind-mind külön épület.

Egy épületbe kerülhet viszont a kormány, a minisztériumok és a parlament is. Igen, a parlament is. Ezek így együtt nem tennének ki annyit nálam, mint most egyetlen minisztérium. Nem kell ugyanis. Egy körültekintően megállapított adó önjáróvá válik, és csak akkor igényel majd beavatkozást, ha az életünknek az a területe megszűnt. A világban felbukkanó új jelenségekre kell csak reagálnia a kormánynak. A folyamatosan rosszul működő gazdaság baszkurálása kimarad a munkaköri leírásukból, ha nem változott semmi, le lehet oltani a villanyt, és haza lehet menni a családhoz.

A parlamentnek az a szép nagy épülete tehát nem kell. Mivel Freddie Mercury meghalt, eladni nehéz lenne. De nem is szükséges. Szerintem az ország legpompásabb múzeuma lenne berendezhető benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr405004298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása