A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Baloldal, jobboldal

2013.01.18. 07:00 Androidus

Oké, van ez a koncepció, de kinek lesz jó? Hol lehet elhelyezni a politikai palettán? Járjuk körül ezt a témát egy kicsit.

Kezdjük a kályhánál. Nálunk irdatlan politikai káosz uralkodik. Volt egy magát liberálisnak nevező párt, amelyiknek annyi köze volt a liberalizmushoz, mint egy gumibotnak. Van egy magát baloldalinak valló párt, amelyik ha hatalomra kerül, egyből a piacgazdaságot kezdi erősítgetni, és van egy magát jobboldalinak valló párt, amelyik pedig populista megoldásokkal próbálja aprópénzen megnyerni a szavazatokat. Kificamodott paletta ez.

Csak úgy tudom értelmezni a koncepcióm elhelyezését a politikai palettán, ha előbb rendet rakok. Kezdjük az alapoknál. Melyek azok a paraméterek, amelyek mentén elhelyezhető egy párt?
- Baloldali kontra jobboldali skála: a klasszikus irányultság szerint a baloldali megoldás az egyenlősdi, a jobboldali pedig a pénz uralma. Mindkettőben van ráció: a baloldali esélyt ad a gyengéknek, a jobboldali pedig hagyja kibontakozni az erőseket. A két szélsőség közötti skálán elhelyezhető minden politikai erő.
- Konzervatív kontra radikális skála: a konzervatív igyekszik megőrizni a meglévő megoldásokat, a radikális meg akarja változtatni. Ez is egy skála a két szélsőség között.
- Liberális kontra totalitárius skála: a liberális megenged, sőt támogat minden eltérő véleményt, a totalitárius pedig csak a saját igazát ismeri el, és üldöz minden mást. Köztük pedig az árnyalatok a skálán.
- Ideologizáltság foka: azt mondja meg ez az érték, hogy a valóság helyett mennyi maszlagot próbál beadagolni az adott politikai erő.
- Önérdekűség foka: azt mondja meg ez az érték, hogy amit a párt csinál, az mennyiben a választók, és mennyiben a párt saját érdeke.

Valamennyi párt elhelyezhető, elhelyezendő mindegyik skálán.

Nos, a Demokrácia 2.0 tervezetet értékelve a következőkre jutottam:
- Se nem baloldali, se nem jobboldali. Az apanázsos rendszer olyan brutális szociális hálót képez, ami tudomásom szerint jelenleg példátlan. A felfelé korlátozás nélkül, egyetlen adókulccsal hazavihető jövedelem viszont ezzel párhuzamosan kedvez a gazdagodásnak. Tehát a D2.0 valahol középen helyezkedik el.
- Tekintettel, hogy szinte a teljes politikai berendezkedést le akarja cserélni, ez egy meglehetősen radikális tervezet.
- Az ideologizáltsági foka nulla. És mint ilyen:
- Teret enged az ideológiáknak, ezért meglehetősen liberális.
- A hatalmi koncentráció lebontásával sokkal kevesebb teret enged a pártok hatalmaskodásának, ezért minden eddiginél kevésbé önérdekű rendszer.

Nézzük, az egyes pártok hogyan viszonyulhatnak hozzá:
- A Fidesz ellenségként tekinthet rá, mert ők most éppen egy velejéig önérdekű, totalitárius rendszert próbálnak kiépíteni.
- Az MSZP is velejéig korrupt, ezért hiába megengedőbb a programjuk, ők is alkalmatlanok erre.
- A Jobbik agyon van ideologizálva, és a liberalizmus nekik sem kenyerük. Nekik sem felel meg ez a koncepció.
- Az LMP-nek szintén vannak "elvei", de egyelőre úgy tűnik, hogy csak próbálnak feltűnni. Akár elképzelhető, hogy felszippantsanak egy ilyen ideológiát.
- Az E14 egyelőre sötét ló. Annyit lehet tudni, hogy nagyon akarnak változtatni, és garanciát ígérnek. Szimpatikus, de várjuk ki a végét. Elképzelhető, hogy ilyen irányba mozduljanak.
- DK: ez egyelőre egy levitézlett politikus egyéni játszótere. Lényegtelen, hogy mi tetszik nekik.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr205018890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása