A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

A fegyenctelepekről bővebben

2013.03.01. 07:00 Androidus

Jött egy olyan észrevétel, hogy a fegyenctelepes módszerem embertelen. Egyszer s mindenkorra száműzzük az embert egy olyan helyre, ahol bármilyen viszonyok uralkodhatnak, ennek felelősségét pedig senki nem szeretné felvállalni. Járjuk ezt körül.

A fegyenctelepen felépül egy társadalom, amiről nem tudjuk, hogy milyen. Annyi információnk azért van, hogy önfenntartónak kell lennie, tehát a fegyencek a saját fogva tartásuk költségeit is ki kell, hogy termeljék. Nem lehet egy kannibalisztikus, önmegsemmisítő közösségi modell, mert az a telep működtetőinek nem jó. Márpedig a viszonyokat a működtetők alakítják ki, és nem a fegyencek, ez egyértelmű.

A benti társadalom modellje lehet akár bonyolultabb, mint a kintié. Viszont én most nem börtönt szeretnék tervezni, hanem egy új berendezkedést a világ számára. Nem szeretnék belebonyolódni a mikéntbe, csak az elvi lehetőségeket szeretném tisztázni.

Akkor működik jól a fegyenctelep, ha a munkaerőt a lehetőségekhez képest a leginkább kihasználja. Tudjuk jól, hogy a kényszerítés messzire nem vezet. Csak akkor lehetnek sikeresek, ha érdekeltté teszik a lakókat abban, hogy termeljenek. Persze nem mindenkit lehet majd érdekeltté tenni. Lesz, akinek a jelenléte is romba dönti a termelés lehetőségét. Ezeket valahogy el kell majd távolítani, és a legvalószínűbb, hogy egyszerűen lelövik őket. A fegyenctelepen nem lesz demokrácia. A kérdés már csak az, hogy a kinti társadalom ennek tudatát hogyan viseli.

Vegyük figyelembe először is, hogy a fegyenctelep működtetőit érdekeltté tettük abban, hogy minél több élő lakójuk legyen. Ők repesve várják az újabb potenciális dolgozókat, és eszük ágában sem lesz önkényesen kivégezni őket, mert az nekik nem lesz jó. Annyira nem lesz jó, hogy ha van olyan a lakók között, aki ritkítja a többieket, az rövid úton puskavégre fog kerülni, hogy ne csökkentse tovább az értékes állományt. Hasonlóképpen, ha a lakók nem egészségesek, ha nincsenek jól táplálva, akkor nem tudnak jól termelni, és kevesebb a haszon.

Úgy tartják őket, mint haszonállatokat? Azt gondolod, hogy ez embertelen? Akkor nézzük azt, hogy kik kerülnek oda.

Ha most közmunkára ítélnek valakit bolti lopásért, elég gyorsan megszületik az ítélet, és senki nem firtatja túlzottan. Ha halálra ítélnek valakit (ahol még ez létezik), súlyos mérlegelések sora előzi meg a döntést. A mérlegelés alátámasztása pedig szerintem fokozható. Nem elég egy szakértő? Akkor legyen három. Nem elég három? Legyen kilenc. Vagy 12, vagy 25. Nem elég egy fellebbvitel? Akkor legyen kettő, három, öt stb. Amennyi szükséges. A lényeg, hogy akiknél még van esély a társadalomba való visszailleszkedésre, azoknál ezen a visszailleszkedésen kell dolgozni, és nem eltávolítani őket a társadalomból. Csak olyan kerüljön a fegyenctelepre, akinek jelenléte egészen biztosan káros a társadalomra.

Tévedni emberi dolog, tudom. Bármilyen kicsire is redukáljuk a tévedés lehetőségét, elő fog fordulni. Mi vár ezen tévedések áldozataira?

Vissza nem jöhetnek a fegyenctelepről, ez sajnos ökölszabály. A benti társadalomhoz alkalmazkodott ember nem fertőzheti a kintit, másképp fegyenctelep nem működhet. Tehát bent marad örökre. Tévedtünk, ami azt jelenti, hogy ő valójában nem rossz ember. Hasznos tagja lett volna a társadalomnak. De ha ilyen, akkor a fegyenctársadalomnak pillére lesz. Olyan, akire kiemelten vigyáznak majd. Nem kell attól tartania, hogy embertelen sora lesz. A legnagyobb büntetése az lesz, hogy nem láthatja többet a szeretteit.

Összehasonlításképpen a jelenlegi rendszerben bezárjuk az elkövetőket egy időre, hogy az alatt hátha megjavulnak. A volánnál elaludt ember ugyanazt kapja, mint a megátalkodott bűnöző. Előzőt összeroppantják a bent töltött évek (megspékelve a bűntudattal), utóbbi továbbképzésen vesz részt, ami után kikerülve szembe jöhet a járdán. Ez a legjobb, amit most ki tudunk hozni belőle. Van még a muszlim módszer, az jobban védi az áldozatokat, de ott elég sokan szaladgál(ná)nak kéz és fej nélkül. Ehhez képest a Demokrácia 2.0 módszere anélkül garantálja, hogy gonosztevő ne jöhessen szembe a járdán, hogy tudatosan, egyértelműen rosszat tennénk vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr435109861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása