A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Induló bevételek más módon

2013.05.14. 07:00 Androidus

A legnagyobb dilemma az egész koncepció realitásával kapcsolatban az induló egyenleg összekaparása. Az előző szisztéma irtózatos deficitet hordott össze, és itt nem csak a nyilvánvaló, sokat emlegetett hiányokra gondolok. Ahhoz, hogy egy ilyen Demokrácia 2.0 típusú rendszer elinduljon, szüksége van egészséges tartalékokra. Szinte lehetetlennek tűnik ennek az összehozása.

Korábban eszembe jutott már a pazarlások leépítése, az összes látványberuházás leállítása, és mindennek a sürgős költséghatékonnyá tétele. De ez édeskevésnek hangzik ahhoz képest, hogy adókat kéne megszüntetni, és közben adókasszákat üzemeltetni, megfelelő tartalék szintekkel.

Most eszembe jutott egy szívemnek kedves járulékos módszer. Olyan, ami a társadalmi igazságosságot kicsit tudná fokozni.

Most tele vagyunk olyan példákkal, melyek a jelenlegi rendszer korruptságának, rossz működésének felkiáltójelei. A legnagyobb, legnehezebben megváltoztatható tételt ezek közül az épületek jelentik. A budai hegyek tele vannak építve olyan villákkal, melyek többsége nem felel meg az építési szabályozásnak, de fennmaradási engedélyük mégis van. A belvárosban sorban bontanak el műemlékeket (a Műemlékvédelmi Felügyelőséget elővigyázatosan eltakarították az útból), hogy a helyükre épülhessenek csili-vili üvegpaloták. Van, amikor megerőszakolnak műemlék épületeket.

Igazából ez az egész a Váci utca déli részén sétálva jutott az eszembe, amikor megláttam, hogy két emeletnyi műemlékre három emeletnyi üveget két méteres kiugrással építenek rá. Eddig ez a legdurvább semmibevétele az értékeinknek, amit láttam. Mindezt miért? Azért, hogy valakinek sok pénze legyen.

Én pedig azt mondom, hogy a társadalmi igazságosságot bizony növelné, ha az a valaki sokat fizetne cserébe. Mondjuk az a váci utcai ingatlan havi 5 milliót csengethet ki. Ha neki ez belefér, akkor maradhat. Egyébként el is lehet bontani. Ugyanez a kálvin téri üveg tüskék esetén már havi 50 millió kéne, hogy legyen. Ha nem fizet, jelzálogként ráterhelődik. Ha elérte a jelzálog mértéke az épület értékét, elárverezik, a befolyt összegből lebontják, a maradék pedig megy a központi tartalékba. Abba, amelyik nem lehet elég nagy.

Ezt el lehetne játszani minden egyes ingatlannal, amelyiknél tudható, hogy pontosan tisztában volt azzal, mit sért meg, és mégis megsértette, ezzel a saját anyagi érdekét a közösségi értékek elébe helyezve.

Van egyébként más terület is, ahol hasonló eszközzel lehet élni. Kisebb tétel, de az is pénz. Van egy olyan autó kategória, amely azért jött létre, hogy az emberek kifejezhessék általa mások iránti megvetésüket. Egy olyan autó, amelyiknek használati értéke pontosan ugyanakkora, mint a normális autóké, kivéve, hogy megrémiszti a többieket. Igen, a szalonterepjárókról beszélek. Arról, amelyik terepen elakad, viszont bármilyen magas járdára fel lehet vele parkolni, és nincs az az autós, aki nem menekül le előle az útról, ha dudálva közelít.

Ezeket az autókat nem kellene betiltani, csak az adójukat megháromszorozni. Aki mutatni akarja, hogy ő mennyire királyabb a többieknél, az fizethet is érte, nem?

Ja, azt elfelejtettem mondani, hogy ezek értelemszerűen átmeneti adók lennének. Nem passzolnának a Demokrácia 2.0 rendszerébe olyan értelemben, hogy ezek bevétele nem kerülne visszaforgatásra, hanem csak növelné a tartalékot.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr945297090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása