A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Vesztesek, nyertesek

2012.12.11. 07:00 Androidus

A csodálatos pénzszaporítást nem találtuk fel, a kérdés tehát, hogy mitől lesz nekünk jobb. Nos, egyrészt nem feltétlenül kell több pénz ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Az eddig bújtatott támogatásokkal felénk elszórt pénzt lehet észre sem vettük, ha viszont a kezünkbe adják ugyanazt az összeget, biztos arra költjük, amire leginkább szükségünk van. Másrészt ha a gazdaságot már nem fojtogatják az adók, akkor megindulhat fölfelé, és noha ugyanannyiból csak ugyanannyit lehet szétosztani, de meglesz a lehetősége, hogy több legyen az az annyi.

Harmadrészt pedig, mint minden változásnak, ennek is lesznek nagy nyertesei, nagy vesztesei.

A kis nyertesek közé tartozik minden adófizető, minden vállalkozó, hiszen tisztábban megkapja a pénzét, és fellélegezhet a sok adó nélkül. Erre azt hiszem kár is a szót vesztegetni. A nagy nyertesek, nagy vesztesek máshol keresendőek. A munkaterületek megoszlása mindig egy aktuális helyzethez igazodik, amikor pedig a helyzet megváltozik, komplett szakmák tűnhetnek el, és újak jelenhetnek meg.

Nézzük, mely szakterületek csökkenhetnek:
- Jelenleg gigantikus hivatali apparátus dolgozik a rengeteg adónem beszedésén, újraelosztásán. Vegyük csak a szociális osztályokat, nos azokat teljes egészében kiváltja egy automata számítógépes rendszer. Továbbá nem kell adóbevallást készíteni, tehát az azokat feldolgozó hivatalnokok is kezdhetik nézegetni az álláshirdetéseket. Az állami hivatalok döntő többségére hasonló sors vár. Rengeteg hivatalnok fogja rosszul érezni magát emiatt.
- A túlburjánzó adók közötti eligazodáshoz kellett egy külön szakma: a könyvelőké. Ha az új rendszerben egy óvodás is ki tudja számolni az adót, akkor rájuk mi szükség? Nos, nem sok. Valamennyi kell majd belőlük, hiszen a nyilvántartás nem csak az adó szempontjából fontos, a kimutatások épp annyira lényegesek. De ilyen sokan nem kellenek. A könyvelők nagy része is utcára kerül majd.

Szerencsére búslakodni nagyon nem kell egyiküknek sem, mert több szakterület is ki fog bővülni, ahol jó eséllyel el tudnak majd helyezkedni. Melyek ezek?
- Az állam által jelenleg dőre módon vállalt kockázatokat a Demokrácia 2.0 piaci alapon kiterheli biztosításokra. Legyen mindenkinek kötelező biztosítása mindenre, a közös pénzünkkel pedig kalkuláljunk stabilan. Ehhez persze a biztosítási üzletág nagymértékű felfutása szükséges. Iszonyúan sok biztosítási szakemberre lesz szükség. Szerintem ez a szakma nem áll távol a könyvelőkétől...
- Nagyon sok adószámítás alapul statisztikákra. Márpedig itt nem babra megy a játék, a közös pénzünk számítását meg kell alapozni. A statisztikai adatoknak súlyosan redundánsaknak kell lenniük. Nem elég egy központi statisztikai hivatal, de kell másik, harmadik, független, amelyek adatai megfelelő szabály szerint összevethetőek, összevetendőek. Sok embert fognak felvenni, olyanokat, akik értenek a számokhoz.
- Kialakulóban lesz egy új szakterület: a környezetvédelmi vállalkozásoké. A termékdíj gyűlni fog a központi kasszában azoktól, akik nem tudnak a hulladék ártalmatlanításával foglalkozni, erre a pénzre le lehet majd csapni. Sok embert fog foglalkoztatni ez az üzletág.
- Az árvák ellátása is új alapokra helyeződik. Hatóságilag lesz elvéve a gyerek sokaktól, akiknek jelenleg meg van engedve, hogy bűnözőt neveljenek. Sok új nevelőszülőre lesz szükség.

A fentiek csak példák. Jó eséllyel az új területek felszippantják a megszűnő területek dolgozóit, és még újabb munkaerőt kérnek. Végül is ez volt a cél.

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad megfeledkezni a jelenlegi rendszer nagy nyerteseiről: a hatalom birtokosairól, és az ő holdudvarukról. Akik ki tudja, miből építenek most kacsalábon forgó palotákat, és veszik meg azonnal a legújabb autócsodákat. Ők lesznek az igazi vesztesek. Számukra nem lesz kompenzáció.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr224949652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása