A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Azok a drága jó lelkek

2013.01.14. 14:00 Androidus

Olvasom a "független" belvárosi újságban, hogy a fiúk megint jótéteményt követtek el, és elintézték, hogy a rezsi 10%-kal csökkenjen. Bezzeg a szemét szocialista kormányok idején hogy növekedett a gázár. A következtetés logikus: a szocialista kormány szar szemét volt, bezzeg azok a drága fideszes politikusok, azoknak egy életen át kellene hálálkodni.

Azt kéne elsősorban elérni, hogy az ilyen fajta népbutítás visszaszoruljon.

A rezsiköltségek leszorításának egyetlen módja van: a piac megnyitása. Nem szabad hagyni, hogy bármelyik óriáscég visszaéljen gazdasági erőfölényével. Gondoskodni kell róla, hogy folyamatosan résen kelljen lenniük, mert a konkurens abban a másodpercben belenyúl a piacukba, ahogy túláraznak. Ennyi, más eszköz nincsen.

Nem ismerem az aktuális fideszes szarkavarás részleteit. Azt most kihagyom, a cikk szövegében már rákanyarodnak a fogadkozásra, hogy ők mennyire nagyon oda fognak figyelni. Ez arra utal, hogy eszközük nincsen rá, vagy annyira azért mégsem hülyék, hogy tényleg erővel elérjék az árleszorítást. Jobbik eset lenne, mert akkor csak a közbeszédben okoznak kárt. A nagyobbik kárt ugyanis úgy lehet okozni, ha tényleg előírják az árleszorítást.

Mondom, mit lehet elérni az erőszakos árleszorítással:
1. A szolgáltatók átmennek veszteségesbe, egy idő után csődöt jelentenek, és akkor majd lehet nekik a sok száz milliárdos gyorssegélyt odadobni, persze szintén hősiesen, mintha a fiúk a sajátjukból adnák, pedig csak a mi pénzünk az is.
2. A szolgáltatók leállnak a fejlesztésekkel, és egyre színvonaltalanabb, ergo egyre drágább lesz mégis, amiért fizetünk.
3. A tőke kivonul erről a területről, és ott maradunk, hogy nincs, aki szolgáltasson. Majd az állam szépen átveszi (szintén hősiesen), és akkor lassan már tényleg visszakanyarodunk a Kádár-rendszerbe. Be jó is volt az, csak épp csődbe ment, tetszenek emlékezni?

Úgy tűnik, a fiúk nem akarnak emlékezni, illetve eléggé szelektív az emlékezetük. Folyton csak az jut az eszükbe, hogy a magyarnak hazudni kell, mert azt szokta meg a régi rendszerben. A hazugságokkal pedig maguk próbálnak előnybe kerülni úgy, hogy az ország közben kárt szenved.

Mitől lenne ez jobb a Demokrácia 2.0 rendszerében?

Azt kell megérteni, hogy a piaci árat mindig ki kell fizetni. Mindig. Annál bármilyen megoldás csak rosszabb lehet. El lehet szúrni, monopol helyzetbe lehet hozni egyik-másik szolgáltatót, és akkor tényleg bucira keresik majd magukat rajtunk, amit a külföldi tulajdonos aztán kivisz az országból, és otthon költi el. Ha pedig túlestünk azon, hogy tudatosítottuk a mindenki által kifizetendő piaci árat, akkor máris pompás döntéshelyzetbe hoztuk az egyéneket. Látja, mennyi a valós rezsi költsége, így pontosan látja azt is, mennyit spórol energiatakarékos beruházásokkal. Az apanázs lehetővé teszi, hogy akár hosszú távú hitellel oldja meg a finanszírozását. Könnyedén bele is fog vágni, mert fehéren-feketén ki fog jönni, hogy a rezsicsökkenésből futja a törlesztő részletre. A mostani rendszer ezzel szemben elodázza a problémát, mert az adófizetők pénzéből finanszírozza a magas rezsi költségeket, amivel konzerválja a helyzetet. Az ország beleszorul a korszerűtlen, pazarló megoldásokba.

A szociális alapú támogatást pedig a mostani rendszernél sokkal-sokkal igazságosabban tudja az apanázs, ami nem részesít előnyben semmilyen terméket vagy szolgáltatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr95013873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása