A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

A munkaerő stabilitása

2013.05.27. 07:00 Androidus

Az apanázsnak nem fognak örülni a cégek. Kb. arra számíthatnak, hogy egy rossz szót szólnak, vagy nem eléggé udvariasan kérik a dolgozót, hogy ugyan kezdje már el a munkát, akkor az máris lelépett. Nyilván ez az első közelítés, egészen biztos, hogy a valóságban nem lesz így. Az apanázs ugyan megadja azt az eszközt, amivel a dolgozó nincsen odakényszerítve egy rossz céghez, de mindig a cég a nagyobb piaci szereplő, és érvényesíteni fogja az érdekeit. A kérdés, hogyan.

A hirtelen kilépő dolgozó után tömködni a réseket, lóhalálában újat keresni (egy alapvetően munkaerő-hiányos piacon!) nem kevés plusz költség. Jelentős többletkiadást ér meg a cégnek, ha tudhatja, hogy az adott dolgozója nem fog azért kilépni, mert épp olyan kedve van. Tehát aki aláírja, hogy ott marad x évig, az több pénzt kap. Sok embernek ez meg fog felelni, sőt jól is jön. Felelős szülő bizony ilymódon is be fogja biztosítani gyermeke ellátását. Az ilyen munkaviszony-biztosítás valószínűleg kétoldalú lesz, mert a cég könnyedén fog kötelezettséget vállalni arra, ami egyébként is érdeke.

Aki felmondja az ilyen szerződést, kártérítést fizet. Tehát ha a konkurencia át akar csábítani valakit, akkor a kártérítés kiköhögése lesz az induló kiadása. Ha csak azért akar kilépni a dolgozó, mert elege van, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy keres maga helyett valakit, akit ha befogad a cég, akkor kártérítés nélkül otthagyhatja őket.

Természetesen a fenti korlátozások csak a normál munkamenetre vonatkoznak. Betegség, családban bekövetkezett haláleset, munkaképesség megváltozása stb. okozhatják, hogy valaki kilép, a cég megszűnése pedig azt, hogy valaki elveszíti a munkáját. De ezek egyike sem hétköznapi esemény, ezért teljesen életszerű kötni rájuk munkaviszony-biztosítást mindkét részről, és akkor a rendkívüli események sem jelentenek majd kivételt a kártérítési kötelezettség alól.

Egy kivétel persze mindig marad: a szerződéses mulasztás. Ha a dolgozó szabotálja a munkát, nem teljesíti a szerződésben leírt normát, vagy a cégtől nem kapja meg a megállapodás szerinti juttatásokat, munkakörülményeket, az szerződésszegésnek minősül, ami felmondási indok. Ilyen esetben lehet szó kártérítésről, de azt már a szerződés feltételei tartalmazhatják.

Vélhetően ki fog alakulni az elkötelezettek és a szabadúszók munkaerőpiaca, külön. Utóbbiak vélhetően mindig olcsóbbak lesznek, mert a foglalkoztatásuk kockázatosabb. De ők szabadnak érezhetik magukat, mert bármelyik percben felmondhatnak, indoklás nélkül. Amikor egy cégtől váratlanul kiesik egy elkötelezett ember, valószínűleg első körben a szabadúszók közül vesznek fel valakit, és megpróbálják vele kihúzni azt az időt, amíg találnak a helyére elkötelezett embert.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr605319537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása