A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Nagy vagyonok

2013.02.07. 07:00 Androidus

Amióta kijöttünk az ősközösségből, azóta piszkálja a szegényebbek csőrét az, hogy másoknak több van. Ennek a kérdésnek a taglalása túlmutat a blog keretein, én most szeretnék arra koncentrálni, hogy ezt a problémakört hogyan tudja kezelni a koncepcióm.

A probléma ott kezdődik, hogy a nagy vagyonokat a rendszer nem adóztatja. Hozzájuk sem nyúl, tudomást sem vesz róluk. Márpedig látszólag a mostani világban a politika előszeretettel nyúl ingatlanadóhoz és egyebekhez, hogy azt a látszatot keltse: a gazdagok ellen vannak.

Megsúgom: ez csak a látszat. Sose volt még olyan adórendszer, ami a gazdagokat ténylegesen sújtotta volna. Ha túl szigorú valahol egy adókulcs, nemsokára már bottal ütheti a nyomát az állam annak a nagy vagyonnak. Nos, többek között pont ezt megakadályozni az egyik cél.

Vegyük észre, hogy a Demokrácia 2.0 rendszerében magánvagyon csak úgy halmozódhat föl, hogy leadózta a kb. 50%-os kulccsal. Tehát nem adózás alól kimenekített pénzről van szó. Biztosan nem adózás alól kimenekített pénzről van szó. És akkor térjünk csak rá, hogy miért jó az, hogy a rendszer egyszerű, mint a faék. Minden jövedelem átáramlik a központi szétosztón, ami kérdezés nélkül darabolja, és küldi a megfelelő helyre a belőle származó adókat. Tehát, ha valakinek láthatóan sok pénze van, az azt jelenti, hogy abból egyszer már sokat adózott, megveregethetjük a vállát. Most ott van nála, és mit csináljon vele. A lehetőségek:
- Ül rajta, itthon
- Külföldre viszi
- Elkölti itthon
- Újból befekteti, itthon

Nyilvánvaló, hogy az utolsó kettő a legjobb az országnak, hiszen azokkal áramlik vissza a pénze a honi gazdaságba. Ha itthon ül rajta, az se olyan rossz, mert akkor bankban van, a bank gazdálkodik vele, és ez bővíti a hazai pénzforrásokat. Csak ki ne vigye, mert akkor az a pénz eltűnt az ország szempontjából.

A koncepcióm azt teszi, hogy ha itthon hagyja, akkor semmilyen adót nem kell utána fizetnie sohasem, ha pedig újból befekteti, akkor kap rá annyi támogatást, amennyit leadózott belőle. Ez tudomásom szerint jobb, mint ma a világon bármi. Ez a módszer azt célozza elérni, hogy nem hogy ne vigyék ki a pénzt az országból, de még mások is hozzák ide a pénzüket, mert nálunk jobb helye lesz. Minél több pénz marad itt, és jön ide, annál több pénz tudja finanszírozni a honi vállalkozásokat, és annál nagyobb lesz a termelés. Több termelésből több adó, és ha le akarom fordítani a legszegényebbek számára, hogy miért jó ez, no azért, mert emelkedik tőle az apanázs.

Az apanázs emelkedési rátája jó esetben meghaladhatja az azonos folyamatokból szintén következő drágulást, és akkor a szegények nem azt fogják érezni, hogy dögöljön meg a sok kőgazdag, hanem hogy jaj de jó, hogy ilyen sok gazdag ember van.

Ha emellett még a társadalmi mobilitásnak is adunk lehetőséget, akkor azt hiszem a probléma méregfogát kihúztuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr585065808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása