A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Útiokmányok?

2013.03.19. 07:00 Androidus

Gondoljuk csak át az elektronikus ügyintézést. Ugyan nem sokat változtat a Demokrácia 2.0 koncepció lényegén, de jelzés, hogy mégis milyen technológiai környezetbe illeszteném a tervezetet.

Tehát, nincsenek akták. Egyáltalán nincsenek akták. Biztonsági nyomat sincsen, a biztonságot egy megfelelő mentés adja. Képzeljünk el ilyen körülmények között egy rendőri ellenőrzést.

Van egy dolog, amit nem lehet kiküszöbölni. Személyiségi jogokba ütközik, ha az emberek, járművek automatikusan követhetőek, ezért nem szabad engedni, hogy azonosító nélkül is képes legyen a karhatalom azonosítani embert, járgányt. Az azonosító a személyi igazolvány és a rendszám. Más nem kell.

Más semmi nem kell.

A személyi mellé manapság szokás elkérni a lakcímkártyát és a jogsit. A jogsin azután lehet ellenőrizgetni, hogy milyen kategória, nem járt-e le meg egyebek. De ha a személyit az ellenőrző készülék elé tartva az azonnal köpi, hogy milyen jogsija van az illetőnek, és hogy hol lakik, és hogy körözik-e és a többi, akkor ez ugye fölösleges. Az autó papírjai de pláne feleslegesek, hiszen a rendszám elég. Rögtön látszik, hogy milyen vizsgái vannak, minek a szállítására jogosult, ki a tulajdonosa, és konkrétan mely személyek vezethetik. Ez már akkor megjelenhet a rendőr képernyőjén, amikor a közelébe kerül, és a kamera azonosítja a rendszámot. Ennyi.

Persze egy ilyen rendszerben a rendszám valódiságát fokozottan kell ellenőrizni, hiszen más hamisítható eszköz híján csak ezt fogják tudni babrálni a csalni szándékozók. De mivel a rendszám ezzel az autó egyedüli azonosítójává válik, célszerű olyan technikai megoldást előírni, amit nem két csavar tart.

Ha különleges a szállítmány, amihez útvonalengedély szükséges, ÁNTSZ vizsga meg egyebek, azokat mind-mind tudhatja az elektronikus ellenőrzés. És mindig az aktuális állapotot fogja megadni, a hamisításoknak, pontatlanságoknak egyszer s mindenkorra véget vetve.

Útlevélbe pecsét? Vízum? Az minek. Útlevél is minek. Személyit átadjuk a határon, és a rendszer majd mutatja, mire van engedélyünk, mikor hova lépegettünk. Persze ha a másik ország igényli a lapozható okmányt, akkor muszáj lesz, de mutassunk először példát.

A személyi igazolványhoz hozzárendelhető az összes képesítés, az összes engedély, az összes jogosultság, belépési engedély. CSAK a személyazonosságot kell igazolni egy fejlett rendszerben. A személyazonosságot persze nem feltétlenül egy igazolvány fogja mutatni, az illető beleegyezhet más azonosításba, és akár csipet is ültettethet magába, ha ezzel kapcsolatban nincsenek fenntartásai. A lényeg, hogy csak a személyt kell azonosítani, minden mást kezel a rendszer önállóan.

No, hát ilyen az a környezet, amire ma érdemes tervezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr235139061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása