A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

Soha többé háborút!

2013.03.20. 07:00 Androidus

Miért nem lesz háború a Demokrácia 2.0 rendszerében?

A háború a javak újraelosztásának eszköze. Tehát a kirobbanásának mindig feltétele, hogy bizonyos, gazdaságilag elég erős csoportok huzamosabb ideig ki legyenek rekesztve abból a hatalomból, amely gazdasági erejükhöz passzol. Ilyen kirekesztés lehet országon belül és országok között is, ennek megfelelően beszélünk forradalomról, polgárháborúról, vagy pedig "hagyományos", országok közötti viaskodásról.

A kérdés tehát, hogy mennyire engedjük a hatalom kisajátítását. Mennyire tudja bebetonozni magát a hatalomba egy csoport, kiszorítva onnan a többieket. A Demokrácia 2.0 rendszerében nagyon kevéssé. A tetőtől-talpig egykulcsos, mérlegelés nélküli adózás során nem tudnak előnyt kovácsolni hatalmi pozíciójukból a nagyok. Nem tudják magukra szabatni a kivételeket, nem tudnak zsíros állami megrendelésekhez jutni csókosokként, mert már nem lesznek zsíros állami megrendelések. A kiadások a független adókasszáknál jelennek meg, és ott is minden ki lesz írva koncesszióba. Akár még a minisztereket is pályázat útján választják majd ki.

A kis- és nagyvállalkozások közötti mozgás könnyebb lesz, mint bárhol a világon, mert semmilyen módszer nem lesz, ami a nagyokat preferálja. Ez igaz az egyén jólétére is, aminek a jelentőségét nem szabad alábecsülni. Nem egy forradalmat kirobbantott már, hogy bizonyos rétegeket nem hagytak érvényesülni. Az apanázs az érvényesülés tökéletes eszköze. Mindenki megkapja munka nélkül, ezért mindenki, aki akar dolgozni, dolgozhat mellette. Mindenki, aki többet akar keresni, kereshet többet az apanázs-rendszerben. Nincstelenből boldogulóvá könnyű válni ebben a rendszerben, boldogulóból jólétben létezővé is, jólétből a gazdagságba is könnyű az út. Alkalmazottból vállalkozóvá, kisvállalkozóból középvállalkozóvá, és onnan tovább szintén sima az ösvény. A társadalmi mobilitás soha nem látott lehetőségei nyílnak meg.

Ezek a lehetőségek akár országok között is fennállnak, de persze csak akkor, ha más országok is átveszik a módszert.

Ha pedig a leeresztőszelepek mindenhol nyitva vannak, nem lesz nyomás, ami szétrobbantsa a rendszert.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr845139088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása