A blogról

Ez a blog egy új megközelítésű gazdasági program vázlata. Ha először vagy itt, kezdd az olvasást ezekkel, ebben a sorrendben:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Általános véleményedet itt mondhatod el.

Nemsokára lesz PDF verzió is, addig türelmeteket kérem.

Mondjatok példákat!

Kérdések és válaszok

Itt kapok hideget, meleget:
indexes fórum

Segítség! Közgazdász konzulens kerestetik

Hozzászólások

  • Androidus: @Beri Svarc: huh, hol is kezdjem :) Először is köszönöm a hozzászólást. "De ugye ehhez a rettentő... (2013.07.23. 16:48) Beszélgetős
  • : @Kion: Egyrészt teljesen igazad van; valóban ez a legfontosabb kérdés. Másrészt a cikk, a címével ... (2013.07.23. 16:22) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • : De ugye ehhez a rettentő sok, soha nem látott/hallott ötlethez részletes számításaid is vannak? Me... (2013.07.23. 16:21) Beszélgetős
  • Androidus: @Krajcsovszki Gergely: Noha ide nem ilyen példákat várok, nagyon köszönöm a linket. Izgalmasan han... (2013.03.17. 08:46) Mondjatok példákat!
  • Krajcsovszki Gergely: Kanadában kipróbálták: www.reddit.com/r/todayilearned/comments/1aen8j/til_an_experimental_program... (2013.03.17. 08:40) Mondjatok példákat!
  • Androidus: Leng az inga, és szerintem most meglehetősen kilengett az egyik irányba. Abba az irányba, hogy men... (2012.12.10. 21:45) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Kion: Kinek állna érdekében ezt bevezetni és kinek nem? Az erre a kérdésre adott válasz el is dönti, hog... (2012.12.10. 21:21) Mennyiben jelent ez a koncepció garanciát?
  • Androidus: Pár éve mókából írtam egy "rendszertervet", aminek a témája adórendszer volt. Idén elővettem, és e... (2012.11.27. 22:57) Még probléma
  • Kion: Mielőtt még belemerülnénk a probléma részletekbe menő taglalásába, egy dolgot kellene tisztázni: m... (2012.11.27. 22:42) Még probléma
  • Androidus: @Kion: Rajta vagyok :) Nem akarom a nyakatokba önteni, napi adagokba van rendezve, hogy emészthető... (2012.11.26. 22:17) Indítás
  • Utolsó 20

A törvényhozás mikéntje, a parlament munkája

2013.01.14. 07:00 Androidus

Az alkotmány védi az adókasszákat. Azokhoz a parlament és a kormány nem nyúlkálhat hozzá csak úgy. Az adódefiníciót megváltoztathatja bizonyos határok között, de fel nem számolhatja, össze nem vonhatja, szét nem szedheti, át nem alakíthatja. Az adókassza alkalmazottait le nem válthatja, mert az önálló intézmény.

Természetesen a szintén önálló pénzügyi felügyelet ellenőrzi az adókasszák működését, és feljelentést tehet, ha szabálytalanságot észlel. Mint ahogyan feljelentést tehet bármely jogi személy, és a bíróság dönt majd.

Ez a rendszer elviekben behálózza az élet minden területét, ide parlament és kormány nem kell. Akkor miért van rájuk mégis szükség?

Egyrészt a világ változik. Jönnek új jelenségek, eltűnnek régi dolgok. Hozzá kell reszelni az adórendszert a változásokhoz. Jöhet olyan drasztikus külső behatás is, amit az illetékes adókasszák nem tudnak, vagy nem elég gyorsan tudnak lereagálni, ezért szükséges lehet a drasztikus beavatkozás. Továbbá olyan még nem volt, hogy minden tökéletes lett volna. Az élet minden területét tökéletesen lefedő és azokat jól szabályozó adókasszák együttese csak közelítendő cél lehet, de elért állapot soha. Legfőképpen ez a tökéletesítés lehet a központi apparátus dolga.

(A hatalom gyakorlásának eszközeinek birtoklása, és az ország képviselete nem olyan természetű dolgok, amiket az adórendszer apropóján babrálni kellene, azok természetszerűleg fontosak, és lényeges, hogy jó kezekben legyenek. Bővebben nem térek ki rá.)

Szerintem egy 50-100 fős parlament bőven elég lehet ilyen célokra. Csak országos listáról engednék bejutni képviselőket, egyéni választókerületek nem lennének. Ennek megfelelően csak pártszínekben lehetne indulni, de ez szerintem nem lenne különösebb akadály: alapítson pártot, aki indulni akar. A bejutási küszöb lehetne az 1 képviselőnek megfelelő szavazat, kerekítve. Nem lenne osztás, szorzás, ha van elég voks, bejut, ha nincs elég, nem jut be. Szerintem úgysem valósul meg az a törekvés, hogy az egyéni választőkerületek képviselői majd képviselik szűkebb pátriájukat, mert egy se azt csinálja. Ez is csak huzavona most annak érdekében, hogy egyik vagy másik párt előnyt kovácsoljon magának a választási rendszerből.

A parlamenti többség alakíthat kormányt, a köztársasági elnök bízza meg, sima törvényt egyszerű többséggel, fontosat kétharmaddal kell megszavazni, ezek jók így. Viszont a parlamenti eljárást egyszerűbbé, pörgősebbé tenném, ahogyan az más országokban is van.

Képviselő nem láthatna el más funkciót, bizottsági ülés nem lehet plenáris üléssel egy időben, akkor hiányozzon tehát, ha már meghalt. Az összes ülést nyilvánossá tenném, a kormányét is, ez alól kivételt csak a titkosszolgálati témák jelentenének.

Tudom, bilibe lóg a kezem.

A bejegyzés trackback címe:

https://d-ketto.blog.hu/api/trackback/id/tr315008534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása